Društvo | 14.11.2021.

U posjeti poplavljenim firmama u Rajlovcu

Jednom riječju – katastrofa

Prekratak je ljudski život da preživi petnaest poplava. Ova je za porodicu Idrizović bila upravo petnaesta. I najteža. Ismana Idrizović silazi niz stepenice, uvlači dim cigarete i otpuhuje. “Sve je uništeno”, kaže, a dok izgovara, usne joj zadrhtaše. Zaplaka.

JAKUB SALKIĆ

Tri dana poslije poplava u Rajlovcu čiste se objekti, sabiraju štete, othukuje, kao da će time muka biti barem malo lakša. Civilna zaštita saprala je ceste, mulja, kao podsjetnika na katastrofu koja je zadesila firme u ovom mjestu, više nema. Nema ga na cesti. Ali objekti su njime ispunjeni. Danonoćno se radi, treći dan nakon što se voda povukla, da se očiste prostorije, izbaci ono što je uništeno, spasi što se spasiti da. Mada, malo je toga što se može spasiti. Voda je saprala mulj, ali bol za izgubljenim ne može saprati.

Prekratak je ljudski život da preživi petnaest poplava. Ova je za porodicu Idrizović bila upravo petnaesta. I najteža. Ismana Idrizović silazi niz stepenice, uvlači dim cigarete i otpuhuje. “Sve je uništeno”, kaže, a dok izgovara, usne joj zadrhtaše. Zaplaka. Imaju građevinsku firmu, voda je uništila skladište građevinskog materijala i mašine, deseta auta im je uništeno, sve u kafani koja se nalazi uz kuću je uništeno, od namještaja do frižidera. Pokušavaju spasiti što se može, peru stolove i stolice.

I kao da poplava nije bila dovoljna muka, kao da nije bila dovoljno razorna, neko im je ukrao stol i stolice koje su iznijeli vani, oprali i ostavili da se osuše.

JOŠ SE NE ZNA KADA ĆE “BROJLER” POČETI PROIZVODNJU

“Kancelarija, magacin, tri objekta, deset auta, kuća, stovarište”, nabraja Ismana šta je sve uništeno, “ništa se ne može spasiti, sve smo bacili. Sve što smo imali nemamo.”

Njihovi objekti bili su poplavljeni i 2014. godine, ali to nije bilo u ovim razmjerama. Ovo je, kako Ismana opisuje, “katastrofa, voda je bila tri metra, poplavila je prizemlje i počela ulaziti na sprat kuće”. Nisu očekivali poplavu, uhvatila ih je nespremne, na spavanju, objašnjava Ismana.

Skoro sve firme s lijeve strane ceste su poplavljene. One s desne strane su, srećom, bolje prošle, voda nije stigla do njih. Poplavljeno je skladište trgovačkog centra “Robot”. Već nekoliko dana radnici čiste mulj, iznose uništene proizvode iz skladišta...
Kompanija “Brojler” možda je i najgore prošla u ovim poplavama. U krugu firme radnici u čizmama čiste, sapiraju betonske površine, iznose stvari... Zamjenik direktora Esad Hodžić rukovodi poslovima čišćenja poslije poplave.

Prema prvim procjenama, kaže on, štete su približno milion maraka, uništena je kompletna uprava preduzeća sa svim kancelarijskim namještajem, računarima, opremom... sve je bačeno na deponiju, uništeno je skladište sirovina, repromaterijala i gotovih proizvoda. Nivo vode je, priča on, bio metar i osamdeset centimetara. Stradao je završni dio prerade, klaoničko-prerađivački.

“Ne znamo kada ćemo ponovo pokrenuti proizvodni proces, 35 mašina bilo je pod vodom. Sada ide pojedinačno pregledavanje i, eventualno, ako ne bude havarije, puštanje mašina u rad uz prethodne radnje poput ispuhivanja, sušenja mašina, mijenjanja motora, ulja u vakuum-pumpama itd. Teško je reći koliko će vremena trebati da se ponovo osposobi proizvodnja, ako sve bude išlo kako treba, možda za deset-petnaest dana, ako ne, vjerovatno i duže nećemo raditi”, kaže Esad Hodžić.

S obzirom na to da “Brojler” ima veliki broj maloprodajnih objekata u Sarajevu, pitanje je do kada će oni biti opskrbljeni pilećim mesom i prerađevinama.

MESO NA DEPONIJI

Hodžić još ne zna kako će supstituirati sirovinu u maloprodajnim objektima, već rade na tome, ali još nema konkretnog rješenja.
Najvažnije je u ovom trenutku očistiti firmu i pregledati mašine. Već tri dana rade od jutra do uvečer.

“Uspjeli smo, konačno, odvesti na deponiju pileće meso koje od petka nije bilo čuvano u adekvatnim uvjetima jer nije bilo struje i bilo je pod vodom. Očistili smo krug firme, pogon, uprava firme se isušuje”, pojašnjava Esad Hodžić.

Pojedine općine u Kantonu Sarajevo proglasile su stanje prirodne nepogode. I Vlada Kantona Sarajevo proglasila je stanje prirodne nesreće. Privrednici se nadaju da su se time stekli uvjeti da im Vlada i općine isplate nadoknadu za pretrpljenu štetu. Hodžić se nada da će vlast barem nešto pomoći, Ismana zna da od toga nema ništa, a zna to iz iskustva, petnaest je puta njena imovina plavljena, a nikada nije dobila nikakvu odštetu.

Primjeri porodice Idrizović i firme “Brojler” pokazuju kolike su razmjere štete od prošlosedmičnih poplava. Šteta je velika i u drugim preduzećima koje imaju svoje objekte u Rajlovcu, poput firmi “Sela”, “Unis Fagas”, “DHL”, “Messer”, “Robot”...

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

MARČELO: Srebrenica u jednom kvadratiću kalendara

Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu

Živi li Jugosloven u nama?

Volim bosanski narod, Sarajevo je prelijep grad, ali bih se sada vratio u Gazu