Katolički Filipini jedina su država na svijetu, uz Vatikan, u kojoj je razvod nezakonit. Izbor novog predsjednika 9. maja neće promijeniti ovu situaciju, jer niko od kandidata to pitanje nije uključio u svoj izborni program.

U tri mjeseca bjesomučne kampanje koja završava u subotu, glavni kandidati ovom pitanju nisu dali nikakav prioritet te su svoje mišljenje iznijeli samo na upit, posebno u debati s gotovo svim kandidatima koju je u martu organizirao CNN Filipini.

Leni Robredo, kandidatkinja s progresivnim imidžom zbog svoje bliskosti s LGTBI skupinama, zauzela je stav protiv unatoč tome što je izrazila razumijevanje za osobe s niskim primanjima zarobljene u neuspjelim brakovima.

Da je pokazala otvoreniji stav prema razvodu, ova praktična katolkinja možda ne bi mogla dobiti podršku koju joj je ove srijede dalo više od 1200 biskupa i svećenika, koji je vide kao jedinog kandidata sposobnog zaustaviti uspon Ferdinanda "Bongbonga" Marcosa, lidera u anketama s više od 50 posto glasova.

Odsutan iz debata i alergičan na teške intervjue, sin pokojnog diktatora Ferdinanda Marcosa istakao je ove sedmice da bi zakon koji legalizira rastavu braka mogao generirati stopu razvoda od 50%. posto, kao što je slučaj u nekoliko evropskih zemalja.

Samo su manjinski kandidati Leody de Guzman, Faisal Mangondato i poznati senator Panfilo Lacson bili za dopuštenje razvoda, iako je De Guzman jedini koji je to formalno uključio u svoj program.

Filipinski kongres je posljednjih godina pokušavao donijeti zakone koji bi dopuštali razvod, ali su u Gornjem domu uvijek bili neuspješni zbog odbijanja najkonzervativnijih grupa i pritiska moćnih vjerskih institucija, posebice uticajne Katoličke crkve. U anketi koju je 2018. godine objavila Social Weather Station, 53% Filipinaca podržalo je zakon o razvodu.

Prije deset godina nijedan kandidat se ne bi usudio javno govoriti o razvodu ali stvari se postupno mijenjaju. Do 1960. na Filipinima se razdvojilo oko 30.000 muškaraca i više od 52.000 žena; u 2010. brojka se udeseterostručila, s više od pola miliona žena razdvojenih od svojih muževa, prema studiji Univerziteta Filipina objavljenoj 2019. godine.

Trenutno, opcije razvoda braka prolaze kroz skupu i zamršenu proceduru, koja je dostupna samo bogatima. Minimalni trošak je oko 300.000 pesosa (5.000 eura) što je jednako godišnjoj plaći radnika srednje klase  iako može doseći i milion pesosa (18.100 eura), a konačna odluka ovisi o sudu.

Jedna od velikih prepreka usvajanju zakonitog razvoda je golem uticaj Crkve na arhipelagu, gdje 83% stanovništva ispovijeda rimokatoličku vjeru. Svećenstvo i dalje smatra razvod "nemoralnim, jer unosi nered u porodicu i društvo", zbog čega su neki politički čelnici željeli izbjeći sukob s institucijom. Druge konfesije u zemlji, muslimani i etničke manjine, mogu dobiti razvod kako bi prekinuli svoj brak.