Hrvatski mediji u to su vrijeme intenzivno pisali o stravičnim iskustvima nesretnih žena čije je živote trajno uništio ginekolog Asim Kurjak. Neke su tvrdile da su jedva preživjele, a mediji su pisali da se Kurjak čak sumnjiči i za izazivanje smrti pacijentica. Do te 2006. godine bio je gotovo nedodirljiv, ugledni doktor povezan s hrvatskim političkim moćnicima (i zaštitnicima), prije toga je uspješno plivao kroz sve režime. Malo je u partiji, malo Jugoslaven, malo Srbin, malo Hrvat, a prema potrebi postaje i Bošnjak. Tipični suncokret koji se okreće oko sunca iz kojeg sija politička moć, novac i utjecaj. Odnosno, u njegovom slučaju to je bila rotacija iz fotelje “Rotary” kluba. Onda se otvorila Pandorina kutija. Ugledni svjetski stručnjaci počeli su pisati o njegovim drskim krađama tuđih radova, u British Medical Journalu objavljivani su članci o njegovim naučnim plagijatima, biolozi su sumnjali u ispravnost njegovih metoda liječenja, hrvatski mediji naveliko su razotkrivali njegove laži, a neko je čak napisao da se nije ni moglo više očekivati od jednog preprodavača umjetnina koji je svoj trgovački duh ostvario trgujući sa ženskim jajnim stanicama i pritom masno zaradio.

Godine 2007. je optužen, uz svoje saradnike, zbog nedopuštenog presađivanja jajnih stanica. I tada sam ga prvi put vidio uživo. U Zagrebačkoj džamiji Kurjak je u jeku afere predstavljen kao ugledni hrvatski musliman i džematlija, a primio je i neku zahvalnicu. Pomislio sam tada na sve one abortuse koje je ovaj čovjek uradio, na jajne stanice koje je pakirao kao na proizvodnoj traci, prodavao, potom kupovao skupocjene slike s kojima se volio hvalisati i vodao svoju pudlicu na šišanje. Bio sam nemoćan, baš poput fetusa, i posramljen ovim očitim licemjerjem. Možda više od toga zgadio me tek njegov “životni intervju” koji je dao ove godine za hrvatski Večernji list, u kojem je predstavljen kao musliman. No u naslovu stoje njegove riječi “medicina je nadmašila Boga”, a u nastavku intervjua Kurjak, od Hrvata halal certificirani “musliman”, tvrdi da je ni više ni manje nego prorok, odnosno da je “suvremeni ginekolog postao prorok”, jasno sebe pozicionirajući u tu poziciju. Štaviše, Kurjak tvrdi da je čak 17 posto uspješniji od Boga: “Bog daruje 25% dok suvremena medicina mladom paru daje 42% uspješnih začeća.” Jedan je stari pravovjerni zagrebački musliman, cinične i buntovne prirode, nakon ovog bogohulništva ljutito komentirao da je Asimu Kurjaku darovan sin koji se oženio u crkvi za Hrvaticu. Uostalom, 2018. godine se za isti taj Večenji list pohvalio svojim susretima sa papom te „urbi et orbi“ obznanio da „svi su u mojoj obitelji katolici“.

Kurjakova “afera jajne stanice” predstavljala je jedan od najdugotrajnijih i najkontroverznijih hrvatskih medicinskih sudskih procesa, a okončan je 2010. godine, kada su Kurjak, njegova supruga Biserka Funduk i saradnici oslobođeni. Ipak, ostala je sumnja i nagađalo se o greškama u pravnim procedurama jer je optužba da su vantjelesno oplodili pet pacijentica jajnim stanicama drugih žena pala kada je sud prihvatio stav odbrane da jajne stanice nisu organi te da stoga dr. Kurjak nije uzimao organe i ilegalno ih presađivao pacijenticama. I sud je očito znao bolje od Boga šta su jajne stanice, baš kao i Asim Kurjak.

Kako god bilo, Kurjak se nakon toga utišao, a kada je zaborav učinio svoje, ponovo se vratio u hrvatske medije s pudlicom na koljenima da u penziji priča o skupocjenim slikama u svojoj bogatoj kolekciji. Osim “stare slave”, Hrvatskoj više nije imao šta za ponuditi. Na koncu, nije moguće davati životni intervju jednom mjesečno. Kada ga date, gotovo je. Nakon toga, nije ostalo ništa drugo nego da Bog ukaže na to da je uspješniji u darovanju smrti od Asima Kurjaka. Istek roka trajanja u Hrvatskoj ovom je egomanijaku i lažnom proroku pobudilo novo zanimanje prema Bosni. Do tada je interes vidio u tome da bosanskim kolegama uzima grdne pare kroz razna obučavanja “za strance”, a u cijenu je PR-ovski promućurno ugradio i svoju biografiju i poziciju hrvatskog salonskog bidermajer-doktora.

Dakle, Kurjak odjednom postaje jedna od centralnih ličnosti parainstitucije pod nazivom BANU, koju vodi srbijanski političar i bivši muftija Muamer Zukorlić. Samo Bog zna koliko je paradoktorata sređeno i dogovoreno pod okriljem BANU, a navodno odbranjeno na Zukorlićevom privatnom fakultetu u Pazaru. BANU je godinama služila za izvlačenje novca od naivnih Bošnjaka koji su vjerovali da pomažu nacionalni projekat, a u biti su finansirali paramuftijine političke kampanje i ugodni haremski život. Sve je to znao Asim Kurjak. Pitanje je samo za koju je cijenu šutio. Nakon što je izašao iz top liste akademista BANU, a upućeni kažu da je to uradio jer mu Zukorlić nije želio dati predsjedničku funkciju, ovih je dana otvorio novu akademiju pod intrigantnim nazivom Internacionalna akademija za nauku, umjetnost i religiju u Bosni i Hercegovini (IANURBIH). Ustvari, riječ je o nabrzinu sklepanom udruženju građana koje je još jedno u nizu onih koje pretendiraju da naštete i dodatno uruše državnu bosansku akademiju nauka. Beščasni Asim Kurjak je pritom imao vrašku promociju svoje akademije. Željan pažnje, bacio je medijsku bombu i lažno optužio svoju bivšu učenicu i doktorandicu prof. dr. Sebiju Izetbegović za lažno tituliranje. No, iako je rekao da se ne sjeća da joj je bio mentor, njegov potpis neosporno stoji na njenom doktoratu. U Bosnu se uputio senilan. Trebalo bi mu malo razbuditi sjećanje.

Primjerice, da odgovori gdje je nestao ogroman novac koji je s 1996. godine sakupljao na dobrotvornim koncertima za nikad izgrađenu dječiju kliniku u Sarajevu s maestrom Ivom Pogorelićem? Kome je podnio račun za sakupljeni novac i zašto ga nikada nije predao Upravi Grada Sarajeva? Je li možda dječija klinika kao jajna stanica presađena u 42 posto vrijednosti Rubensove slike koja mu visi u dnevnom boravku? Ili će i za to reći da se ne sjeća, kao što je ustvrdio za doktorat Sebije Izetbegović?

Možda ovaj osamdesetogodišnjak na koncu završi na odjelu za dementne osobe sa 25 posto mozga. Možda nije mentalno ubrojiv nakon moždanog udara. Možda nestane nakon što je ponovo razotkriven kao lažljivac.

Možda se presadi natrag u Hrvatsku.