Međutim, četiri izvora, uključujući neke iz savezne vlade, insistiraju da to nije slučaj.

Prema izvještavanju lokalnih medija u Melbournu, ispred ureda u kojem je smješten advokat Novaka Đokovića primijećeno je veliko policijsko prisustvo nekoliko sati nakon što je Federalni sud uvažio žalbu na ukidanje odluke o oduzimanju vize srpskom teniseru. Kako piše 7News Melbourne, a prenosi SkyNews, bijeli kombiji su ušli u podzemnu garažu zgrade u kojoj se nalazi ured.

U međuvremenu, ministar za imigracije Alex Hawke ima četiri sata da donese odluku o mogućem ponovnom ukidanju Đokovićeve vize. Advokati australske vlade upozorili su na saslušanju da Hawke razmatra korištenje “osobnih ovlasti” otkazivanja. 

Sud je jutros rano prvom teniseru svijeta Novaku Đokoviću odobrio vizu za ulazak u Australiju, čime je dobio pravnu bitku protiv australskih vlasti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Đokoviću je odbijen ulazak na aerodromu u Melbourneu kasno u srijedu prošle sedmice nakon što su mu granični službenici ukinuli vizu jer nije u potpunosti vakcinisan protiv COVID-19 i otad se nalazi u prihvatnom centru za imigrante u Melbourneu.

Nakon pet dana održano je suđenje na kojem su Đokovićevi advokati imali jače argumente od kolega koji su zastupali australske vlasti te je sudija Anthony Kelly presudio u korist trenutno najboljeg rangiranog tenisera svijeta.

To znači da će srbijanskom teniseru odmah biti vraćeni pasoš i ostali dokumenti te da on može odmah napustiti prihvatni centar. Troškove suđenja platit će australske vlasti.

Iako je sud presudio u Đokovićevu korist, advokat australske Vlade Chris Tran rekao je da bi australski ministar za imigraciju mogao razmotriti ponovno ukidanje vize, prenosi BBC.

Prema australskom zakonu o imigraciji, ministar ima izuzetna ovlaštenja i diskreciono pravo da ukine vize iz bilo kojeg razloga. Tran nije precizirao razloge po kojima bi Đokoviću ponovo mogla biti ukinuta viza.

Sudija je napomenuo da bi, ukoliko ministar donese takvu odluku, Đoković mogao dobiti tri godine zabrane ulaska u Australiju.

Od četvrtka se ispred hotela "Park" u kojem je bio smješten Đoković okupljao veliki broj njegovih navijača kako bi mu pružili podršku.

Svjetski teniski broj jedan Novak Đoković zarazio se koronavirusom u decembru i imao je odobrenje australske imigracione službe da uđe u Australiju na osnovu medicinskog izuzeća od vakcinisanja, navodi se u sudskom podnesku njegovih advokata, objavila je u subotu Australian Broadcasting Corp.

Australian Open, prvi Grand Slam teniske sezone, počinje 17. januara.