Zabrana provođenja srbijanskog referenduma na teritoriji Republike Kosovo, sankcije Miloradu Dodiku i inicijativa za smjenu Vlade Crne Gore ozbiljni su udarci za ideju “srpskog sveta” na Zapadnom Balkanu. U posljednjih nekoliko mjeseci, iako su nastojali prikriti da nemaju iste poglede na određena politička pitanja,  očigledno je da Vučić i Dodik ulaze u sukob. Vučićeva uloga “mirotvorca” koji nastoji disciplinirali pobješnjelog Dodika, sve manje se sviđa određenim krugovima oko Dodika, koji Vučiću spočitavaju također i poraze na Kosovu, odnosno Crnoj Gori.

Jedan od onih koji se odvažio i javno izrazio svoje nezadovoljstvo spram trenutne politike Aleksandra Vučića jeste nekadašnji sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Milan Blagojević. Blagojević je u autorskom tekstu objavljenom na portalu Frontal.rs pod naslovom Vučićeva konvertitnost i servilnost iznio niz uvreda na račun predsjednika Srbije. Naime, Blagojević je osoba bliska režimu Milorada Dodika, te analitičari smatraju da je Blagojević u pomenutoj kolumni napisao ono što ustvari Milorad Dodik misli, ali ne smije javno istaći. U tekstu Blagojević analizira Vučićev politički put od pripadnosti Srpskoj radikalnoj stranci do danas, navodeći da se u njegovim stavovima može primijetiti da je postao konvertit.  

“Ne znam šta još treba da učini Aleksandar Vučić da bi ovdje u Republici Srpskoj, a naročito u Srbiji shvatili i na tamošnjim izborima sankcionisali njegovo servilno provođenje opasne politike Zapada prema Srbima, Srbiji i Republici Srpskoj. Sve to je Vučić pogazio i konvertovao se u ono čemu svjedočimo posljednju deceniju”, navodi Blagojević.  

Blagojević također problematizira Vučićev odnos prema Kosovu, ali se posebno oštro osvrnuo na Vučićevo gostoprimstvo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, koje čak karakterizira kao “Vučićevo zabijanje noža u leđa Republici Srpskoj”.  

“Aleksandar Vučić je u Beogradu primio Schmidta u zvaničnu posjetu, a služba predsjednika Srbije je nakon toga na svom zvaničnom internet portalu objavila da je Vučić razgovarao s 'visokim predstavnikom u BiH'. Bio je to ne samo Vučićev šamar Rusiji i Kini, već i njegov nož u leđa Republici Srpskoj i njenoj borbi protiv pokušaja nametanja Schmidta kao navodnog visokog predstavnika.”  

Blagojević u konačnici zaključuje da će Vučićeva molba vlastima u entitetu RS da se vrate u institucije Bosne i Hercegovine “dodatno ukopati” RS.  

Ovaj Blagojevićev izuzetno oštar tekst medijski je slabo propraćen u srbijanskim medijima, ali i medijima u entitetu RS naklonjenih režimu Milorada Dodika, jer je boljim poznavaocima unutar srpskih političkih odnosa jasno da Dodika polahko obuzima sindrom Radovana Karadžića, koji je devedesetih godina poželio biti važniji od Slobodana Miloševića. Međutim, bez obzira na redoslijed važnosti, obojica su završila u Haagu.