Nagradu “25. novembar” utemeljio je prije šest godina sedmični list Stav uz visoko pokroviteljstvo člana Predsjedništva BiH i partnerstvo BBI banke, a dosadašnji dobitnici iz oblasti “za životno djelo” bili su Dževad Karahasan (2016), Irfan Horozović (2017), Abdulah Sidran (2018), Tvrtko Kulenović (2019), Halil Tikveša (2020) i Ivan Kordić (2021).

Stručni žiri u 2021. godini činili su prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, prof. dr. Almir Bašović, književnik Almir Zalihić, prof. dr. Sead Šemsović, doc. dr. Ena Begović-Sokolija, glavni urednik časopisa Stav Filip Mursel Begović i doc. dr. Nehrudin Rebihić.

Od 2019. godine nagrada “25. novembar” dodjeljuje se i u kategorijama za knjigu godine. U 2019. godini nagrada “25. novembar” prvi put u sarajevskoj Vijećnici dodijeljena je u kategoriji “knjiga godine” književniku Asmiru Kujoviću za knjigu Nestorov pehar. Godine 2020. nagrada za knjigu godine uručena je dr. Esadu Zgodiću za trilogiju Naučnici i upravljanje državom. U 2021. godini nagrada za knjigu godine pripala je književniku Dragoslavu Dedoviću za knjigu Zemlja pod abažurom.

Jedini bosanskohercegovački sedmični list Stav u 2020. godini proširio je nagradu “25. novembar” s kategorijom “mladi pisci” te raspisao javni konkurs za najbolje neobjavljeno književno djelo (poezija, proza, drama) na bosanskom jeziku. Stručni žiri dodijelio je 2020. godine u kategoriji “mladi pisci” nagradu Ahmedu Kurti za knjigu pjesama Nebeski senat. U 2021. godini laureat nagrade za mlade pisce bio je Nermin Šehić s knjigom pjesama Ranjenik.

Ovogodišnji konkurs za mlade pisce, pod visokom pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, otvoren je od 7. februara 2022. do 21. februara 2022, a stručni žiri, kojim u kategoriji “mladi pisci” predsjedava književni kritičar i publicista Hamza Ridžal, proglasit će pobjednika 1. marta, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Imenom nagrade i datumom proglašenja pobjednika sedmični list Stav simbolički spaja dva najvažnija datuma za državnost Bosne i Hercegovine.

- Sedmični list Stav poziva mlade pisce da pošalju svoje rukopise (poezija, proza, drama, putopis) do 21. februara 2022. na e-mail adresu redakcije Stav: [email protected] s naznakom Književna nagrada “25. novembar”.

Konkurs nije anoniman te je obavezno da se uz rukopis dostavi puno ime i prezime te kontakt (adresa, broj telefona, e-mail).

Pravo učešća imaju svi državljani Bosne i Hercegovine, kao i građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine u domovinskim zemljama i bosanskohercegovačkoj dijaspori starosne dobi do 30 godina.

Najbolji rukopis bit će nagrađen objavom knjige u tiražu od 1.000 primjeraka.

Generalni sponzor projekta nagrade “25. novembar” za mlade pisce jeste “BH Telecom”, ponosni partner jeste BBI banka, a sponzor Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.