Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Jasmina Biščević-Tokić na svom Facebooku objavila je informacije o novom apsurdu u režiji Ministarstva zdravstva KS na čelu s Harisom Vranićem. Kako je navela, pompezno najavljeni projekt preventivnih pregleda u našem glavnom gradu već od samog početka prati veliki broj nelogičnosti i problema.

"Na samom početku, nakon osude javnosti zbog postavljene dobne granice od 50 do 65 godina, Vranić je shvatio da hitno mora smanjiti donju dobnu granicu za preglede s 50 na 40 godina jer su desetine uglavnom sugrađanki protestovale zbog besmisleno visoko postavljene donje dobne granice i nemogućnosti dobijanja termina za pregled. Svakako za to se nije izvinio građankama, već je u svom stilu u javnosti samo sve prešutio, a interno krivicu prebacivao na druge učesnike u projektu. Kada je ovaj projekt i način njegove realizacije dospio u javnost, ekspertima iz oblasti javnog zdravstva, koji su za razliku od Vranića školovani da vode ovakve projekte, ostalo je potpuno nejasno zašto se pacijenti sami moraju registrovati putem web stranice za preventivne preglede. Na taj način u nepovoljan položaj se dovode građani i građanke Kantona Sarajevo sa slabijim tehničkim vještinama, kao i osobe koje ne znaju dobro koristiti informacione tehnologije ili ne koriste svakodnevno internet, a koje baš kao i sve druge su potencijalna meta karcinoma čija prevencija bi se ovim projektom trebala postići", ukazala je Biščević-Tokić.

Ovim su, kako navodi, pogođeni posebno građani slabijeg imovinskog stanja ili osobe u stanju socijalne potrebe, koji često ni nemaju pristup internetu.

"Prema stručnoj doktrini iz ove oblasti, ne bi smjela postojati samoregistracija pacijenata, već bi prema jednom pristupu pacijente za preventivne preglede trebali prijavljivati njihovi ljekari porodične medicine ili druga stručna osoblja. Prema drugom pristupu, osobe se pozivaju nasumično iz elektronske evidencije informacionog sistema ukoliko ispunjavaju starosne i druge kriterije definisane ciljanim preventivnim projektom. Zašto se ministar Vranić odlučio da uvodi neke nove 'doktrine' i od građana Kantona Sarajevo da pravi eksperiment, ostaje tek da se vidi i utvrdi. Ali tu nije kraj svim iznenađenjima, jer ako ste se ipak registrovali za preventivni program, putem SMS-a ćete dobiti interesantnu poruku upitne gramatičke i semantičke tačnosti sa sadržajem: 'Uspjesno ste se registrovali-u narednih sedam dana mozete ocekivati poziv za dogovor o terminu vaseg pregleda', nespretno potpisanu od strane 'Ministar zdravstva KS Profesor dr Haris Vranic'", dodaje u svojoj objavi.

Jasmina Biščević-Tokić ponudila je i odgovor na pitanje šta bi ovo sve trebalo da znači.

"Valjda na ovaj način ministar Vranić želi da svaki od registrovanih kandidata za preventivne preglede, koji je ujedno i potencijalni glasač na predstojećim općim izborima, stekne dojam da se ministar brine o njemu, pa da će ga valjda on lično nazvati, pa potom mu zakazati termin, pa ako treba i pregledati i to sve za pacijenta besplatno. Naravno, i plaćanje usluge pregleda će ministar regulisati, ali svakako ne od svog novca, već, naravno, iz budžeta, 'od državnih para', tj. novca svih građana. Poput svojih koalicionih kolega, želi i Vranić da građani misle da se on zaista o njima lično brine, ni manje ni više nego budžetskih parama, a da se onda građani njemu oduže glasom na predstojećim izborima. Nije to ništa novo kada je politika 'Trojke' u pitanju, a upravo je portal Faktor o tome nedavno pisao u članku 'Kad se budžetski novac nađe uz logo i slogan stranke: Funkcioneri koriste institucije za predizbornu promociju'", zaključuje Biščević-Tokić.