Kraće od godinu nakon što je postao 99. premijer Japana, Yoshihide Suga rekao je u petak da neće tražiti ponovni izbor za predsjednika vladajuće stranke, otvarajući time put novom lideru.

Suga (72), sin farmera jagoda i učiteljice s ruralnog sjevera zemlje, preuzeo je premijersku dužnost nakon što je Shinzo Abe, najdugovječniji premijer u Japanu, podnio ostavku prošlog augusta zbog lošeg zdravlja.

Njegov rani odlazak prijeti da Japan usred najgoreg vala virusa korona vrati u nestabilnost koja je obilježila osmogodišnji period prije Abeovog dolaska na vlast. Za to je vrijeme zemlja u šest godina doživjela šest premijera.

U danima prije iznenadne najave da će dati ostavku činilo se da gospodin Suga pokušava spasiti svoju poziciju, što je bilo otežano smanjenjem podrške usljed nezadovoljstva javnosti zbog načina na koji se njegova administracija nosi s pandemijom i Olimpijskim igrama.

Kada je njegov rival, bivši ministar vanjskih poslova Fumio Kishida, prošlog mjeseca najavio da će se kandidirati za vođu vladajuće Liberalno-demokratske partije, kružile su glasine da bi Suga mogao raspustiti parlament i raspisati opće izbore u posljednjim pokušajima da zadrži svoj položaj.

On je također predložio promjene u kabinetu i na rukovodećim mjestima u stranci. No, na kraju, s obzirom na to da su slučajevi virusa korona dosegnuli rekordne vrijednosti, a bolnice odbijale pacijente usred loše provedene vakcinacije, očito je shvatio da se našao u teškom položaju.

U izjavi novinarima u petak Toshihiro Nikai, generalni sekretar Liberalnih demokrata, najavio je da ga je gospodin Suga ujutro obavijestio da se neće kandidirati za predsjednika stranke na izborima za rukovodstvo najavljenim krajem ovog mjeseca.

Gospodin Nikai rekao je da se premijer umjesto toga “želi usredotočiti na prevenciju virusa korona”. Gospodin Suga također je obavijestio gospodina Nikaija da je povukao svoj plan o promjeni izvršnog rukovodstva stranke.

Trka za novog lidera liberalnih demokrata kojeg će se birati 29. septembra izgleda relativno otvorena. Gospodin Kishida, bivši ministar vanjskih poslova, jedini je do sada proglašeni kandidat, iako je i ministar komunikacija Sanae Takaichi izrazio interes.

Pobjednik utrke za stranačko vodstvo bit će veliki favorit da postane premijer nakon općih izbora koji se moraju održati do kraja sljedećeg mjeseca. Liberalni demokrati držali su vlast u Japanu gotovo cijelo poslijeratno doba, a politička opozicija bila je u rasulu posljednju deceniju, nakon što je okrivljena za loš odgovor na nuklearnu katastrofu u Fukushimi.

(Izvor: New York Times)