Foto: Reuters

Prototip TV ekrana „na lizanje“, koji može oponašati okuse različite hrane, nedavno je razvio japanski profesor, prenosi Reuters.

Nazvan Taste-the-TV, uređaj je koji posjeduje deset kanistera sa zadaćom raspršivanja okusa na „higijenski film“ smješten na samom ekranu kako bi ga gledaoci mogli kušati.

Profesor Homei Miyashita s Univerziteta Meiji istakao je da njegov izum može služiti za daljinsko školovanje kuhara ili somelijera. Također, kada bi se jedan ovakav displej pustio u komercijalnu prodaju, koštao bi 875 dolara.

„Cilj je omogućiti ljudima da dožive iskustvo nečega poput jela u restoranu na drugom kraju svijeta, čak i dok ostaju kod kuće“, rekao je Reutersu.

Navodno su u toku razgovori s proizvođačima i o drugim mogućim primjenama ove tehnologije.

U doba pandemija virusa korona, ova vrsta tehnologije mogla bi poboljšati način na koji se ljudi povezuju s vanjskim svijetom, smatra profesor Miyashita. S druge strane, neki korisnici Twittera su se pitali suprotno – da li ova tehnologija može doprinijeti širenju virusa. U svakom slučaju, vrijeme će pokazati šta je od ova dva moguća scenarija tačno.

U prošlosti su profesor Miyashita i njegovi studenti proizveli niz uređaja povezanih s okusom, uključujući „viljušku koja čini okus hrane bogatijim“.

Novinarima je jedna studentica i demonstrirala kako radi uređaj. Kazala je da želi „slatku čokoladu“, a nakon nekoliko pokušaja različite arome su se našle na plastičnoj foliji kako bi ih kušala.

„Nešto je poput mliječne čokolade“, rekla je ona.