Što se tiče većih zemalja, Japan je uvijek bio na čelu po udjelu stanovnika starijih od 65 godina, s više od 86.000 stogodišnjaka samo u toj ostrvskoj državi 2021.

Kao što pokazuje grafikon Statiste zasnovan na podacima Odeljenja za stanovništvo Ujedinjenih nacija, jedna manja zemlja je ispred istočnoazijske države na prvom mjestu kada se razmatraju manje geografske regije.

U pitanju je mali grad-država Monako, koji, prema CIA Factbooku, ima drugu nasjtariju populaciju u svijetu. Oko 36% od oko 39.000 stanovnika zemlje starije je od 65 godina. Za to je Monako, uz izuzetno dug životni vijek, najvjerovatnije zahvalan činjenici da je postao utočište za bogate, koji sebi mogu priuštiti i najskuplje medicinske procedure i više medicinske skrbi. Južna Evropa, uključujući Italiju, Portugal i Grčku, također ima istaknuto mjesto na ovoj rang listi. Procjenjuje se da je u svijetu oko jedne desetine stanovništva starije od 65 godina.

Prema projekcijama Svjetske zdravstvene organizacije, do 2050. godine zemlje sa niskim i srednjim prihodima bit će dom za 80 posto starije svjetske populacije. Kako bi podigla svijest o ovoj temi, Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je vremenski okvir između 2021. i 2030. godine "Dekadom zdravog starenja". Inicijativa ima za cilj „smanjenje zdravstvenih nejednakosti i poboljšanje života starijih ljudi, njihovih porodica i zajednica kroz kolektivno djelovanje“.