Evropska komisija je u utorak izrazila zabrinutost nekim aspektima vladavine prava u Sloveniji, državi koja trenutno predsjedava Evropskoj unijom, a domaća opozicija tvrdi da se stanje na tom području pod vladom premijera Janeza Janše pogoršalo.

U izvještaju o vladavini prava u EU ističe se kašnjenje Slovenije u postupku imenovanja tužitelja u novoosnovano Evropsko javno tužiteljstvo, miješanje u rad nezavisnih medija i prestanak finansiranja Slovenske tiskovne agencije STA.

Izvršno tijelo EU-a kaže da su zabrinjavajuće pojave uznemiravanje i zastrašivanje novinara putem društvenih mreža i podsjeća da je na sve slabiji finansijski položaj nacionalne novinske agencije već upozoravalo više međunarondih udruženja, prenosi Hina. 

Potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova, zadužena za europske vrijednosti i i transparentnost, kazala je u utorak u Bruxellesu da Evropska komisija očekuje da vlada osigura stabilno financiranje STA i da novinari nesmetano rade.

Povjerenik Evropske komisije za krizne situacije i civilnu zaštitu, Slovenac Janez Lenarčić, rekao je da vlada ne bi smjela uvjetovati finansiranje tiskovne agencije svojim utjecajem na uredničku politiku.

Opozicioni socijaldemokrati saopćili su da je izvještaj potvrdio kako se situacija pogoršava i da je za to odgovorna Janšina vlada na što su već dugo upozoravali.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će izvještaj dobro proučiti i da će Slovenija kao predsjedateljica Vijeća EU-a aktivno sudjelovati u daljnjoj raspravi o onome šta se u njemu iznosi.