Pobjednička pjesma Eurovizije 2016. godien bila je nazvana '1944'. Njome je Jamala, njezina interpretatorica, Ukrajinka tatarskog porijekla, odala počast svojoj prbaki, koju je '40-ih godina prošlog stoljeća Staljinov režim deportovao sa Krima zajedno sa svojih pet kćeri dok se njezin suprug borio protiv nacista u redovima Crvene armije u Drugom svjetskom ratu.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu, umjetnica je s djecom pobjegla iz zemlje, ostavivši muža da se bori na prvoj liniji fronta, a danas je, poput stotina hiljada Ukrajinaca, samo još jedna izbjeglica u gradu koji nije njezin. Nalazi se u egzilu u Istanbulu i ono što joj se dešava dijeli putem društvenih mreža.

"Ono što se događa u Ukrajini nije kriza. To nije vojna operacija. To je vojna eskalacija bez pravila. Danas je Rusija zaprijetila cijelom svijetu. Tražim od svih evropskih zemalja da se ujedine protiv ove agresije, kao što su Ukrajinci uradili u svojoj zemlji”, napisala je. “Želim da svijet upozna zlo koje nas je napalo.”

Unatoč tome što Eurovizija nema politički karakter, a tako je utvrđeno njenim propisima, istina je da Jamalino sudjelovanje na natjecanju nije prošlo bez kontroverzi. Pjesma '1944' govori o njenoj porodici, o njenoj prabaki koja je, kao i gotovo 200.000 Tatara, optuženih za saradnju s nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, protjerana u centralnu Aziju.

Jamala je u intervjuima prije takmičenja 2016. čak govorila o Krimu, koji je dvije godine ranije nezakonito pripojen Rusiji i kazala da "Tatari žive na okupiranoj teritoriji". Ove riječi, zajedno s tekstom pjesme, navele su Rusiju da optuži Ukrajinu da koristi takmičenje za napad na njih i da politički koristi Euroviziju.

Suočena s optužbama, Jamala je uvijek tvrdila da njina pjesma ne govori o nekoj konkretnoj političkoj situaciji nego o njenoj porodičnoj historiji, kojom bi se "oslobodila užasa i odala počast hiljadama Tatara".

“Moja porodica bila je zatvorena u teretnom vagonu, poput životinja. Bez vode i bez hrane”, ispričala je.“Tijelo moje prabake bačeno je iz kamiona kao smeće”, prisjetila se Jamala prije nastupa u velikom finalu Eurosonga.

Unatoč protestima, Eurovizija je smatrala da stihovi koji sadrže strofe na tatarskom, fraze koje je čula u svojoj porodici nisu bili političke prirode i dopustili su Ukrajini učestvovanje.