Koordinator za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru Miroslav Kojić posjetio je jučer Bošnjačko nacionalno vijeće i tom se prilikom sastao s predsjednicom Vijeća Jasminom Curić.

Bošnjačko nacionalno vijeće u nekoliko navrata podvlačilo je važnost teme otvaranja konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru. Značaj konzulata Bosne i Hercegovine na ovim prostorima odnosi se na više segmenata, među kojima je najvažnije jačanje saradnje i odnosa naroda Sandžaka s narodom Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Vijeća kazala je da će Vijeće pružiti svu potrebnu podršku za otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine te da je otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine na ovim prostorima dobra vijest za Bošnjake u Sandžaku, kao i za sve Bošnjake koji žive van Bosne i Hercegovine.

“Konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru bit će najveći rang generalnog konzulata koji Bosna i Hercegovina otvara, imat ćemo i akviziciju i biometriju, što zapravo znači da ćemo, između ostalog, raditi sve putne isprave kakve su pasoši, vize i druge poslove koji su građani ranije morali obavljati u Beogradu, u ambasadi, a uskoro će sve moći da obave ovdje u Novom Pazaru”, objasnio je Kojić.

Bošnjačko nacionalno vijeće otvaranje generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru iniciralo je 11. maja 2019. godine, kada je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović posjetio Vijeće i Sandžak i prisustvovao obilježavanju 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.