UN je saopćio da se slaže s Ukrajinom i Turkiye oko plana kretanja za 16 brodova u ponedjeljak. Za danas je planirano da 12 brodova isplovi iz ukrajinskih luka, a da četiri broda uđu.

UN također planira pregledati 40 brodova usidrenih u blizini Istanbula.

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov potvrdio je kretanje 12 brodova koji su isplovljavali.

- Danas je 12 brodova napustilo ukrajinske luke. Delegacije UN-a i Turkiye će organizovati 10 inspekcijskih timova za inspekciju 40 brodova s ciljem ispunjenja Inicijative za žito Crnog mora. Ukrajina je prihvatila ovaj plan inspekcije. Rusija je o ovome obaviještena - rekao je Kubrakov.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je Ankara "odlučna" održati funkcionisanje sporazuma o žitu.

- Iako se Rusija ponaša neodlučno, mi ćemo odlučno nastaviti naše napore da služimo čovječanstvu, rekao je Erdogan, javlja Deutsche Welle.

U međuvremenu, francuski ministar poljoprivrede objavio je da Pariz radi na uspostavljanju kopnene rute za ukrajinske usjeve.

- Ako se desi da ne može proći kroz Crno more mi tražimo opcije da umjesto toga prođe kopnenim rutama, rekao je ministar poljoprivrede Marc Fesneau za francusku stanicu RMC Radio, napominjući da Francuska posmatra kopnene rute kroz Rumuniju i Poljsku.

Naglasio je da Francuska želi razviti sistem tranzita žitarica koji ne ovisi o dobroj volji Moskve.

U subotu se Rusija povukla iz inicijative za slobodan prolaz ukrajinskog žita uz posredovanje UN-a na, kako je nazvala, "neodređeno vrijeme”, navodeći kao razlog navodni napad ukrajinske bespilotne letjelice na njenu crnomorsku flotu kod Krima.