Izvoz tekstilne industrije Bosne i Hercegovinu u prvom polugodištu ove godine iznosio je 739,6 miliona KM i povećan je 71,4 miliona KM ili 11 posto.

U odnosu na prvi kvartal prethodne godine povećan je ukupan obim razmjene u tekstilnom sektoru, usljed povećanja i izvoza i uvoza, pokazuje analiza Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Vrijednosno Bosna i Hercegovina najviše izvozi obuću i dijelove za obuću, u čemu su najznačajniji izvozni partneri i dalje zemlje Evropske unije. Vrijednosno najviše izvozimo u Italiju, a izvoz je povećan i prema Njemačkoj.

Uvoz tekstilne industrije također je povećan zahvaljujući rastu uvoza pamuka, vate, prostirača, odjeće i obuće. U prvom polugodištu uvezeno je tekstilnih proizvoda i sirovina za tekstilnu industriju u vrijednosti od 941,8 mil KM, što je više za 122,1 miliona KM ili 15 posto u odnosu na prvo polugodište prethodne godine. Vrijedonosno najznačajniji uvozni proizvodi su odjeća, obuća i dijelovi za odjeću i obuću.

Uvoz obuće i dijelova ukupno je iznosio 154,5 miliona KM, što je povećanje za 6,7 miliona KM ili pet posto u odnosu na isti period prethodne godine. Najznačajniji uvozni partner je Italija s čijeg tržišta je uvezeno ovih proizvoda za oko 20 miliona KM više u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz je povećan iz Italije, Srbije i Njemačke.

U prvom polugodištu uvezeno je odjeće i dijelova u ukupnoj vrijednosti od 153,3 miliona KM, što je više za 40,8 miliona KM ili 36 posto u odnosu na prvo polugodište prethodne godine. Vrijednosno smo najviše odjeće uvozili iz Hrvatske i iz Turske.