Ono što danas radi izraelski režim, nažalost, je ono što je činio i Hitler jevrejskom narodu u toku Drugog svjetskog rata. Ako međunarodna zajednica ne obuzda izraelski režim, Palestinci će ostati bez milimetra svoje zemlje. Ovaj primjer indolentnog odnosa svijeta prema zločinačkoj praksi Izraela ohrabruje ekstremiste u drugim dijelovima svijeta. Da nema ovakvog odnosa prema tim genocidnim postupcima Izraela i da to nisu vidjeli ovi ekstremisti ovdje, i Bog zna gdje sve po svijetu, vjerovatno da se ne bi uradilo ovo što se radilo u toku oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Fikret Muslimović, penzionisani general Armije BiH i bivši potpukovnik Kontraobavještajne službe bivše JNA (KOS).

Muslimović ističe kako je ono što se trenutno događa u Al-Qudsu (Jerusalem) zabrinjavajuće. Ne samo zbog onog što se dešava ovih dana, već zbog, kako je rekao, činjenice da se radi o kontinuitetu, sličnog, težeg, drastičnijeg i vrlo problematičnog ponašanja izraelskog režima prema muslimanima, odnosno prema Palestincima.

“Zabrinjavajući je taj kontinutitet s obzirom na to da međunarodna zajednica, svi najbitniji činioci međunarodne zajednice ne čine ono što bi iz elementarnih ljudskih, moralnih i političkih razloga trebali da urade kako bi se jednom zauvijek stavila tačka, odnosno zaustavio izraelski režim u progonu muslimana na Bliskom istoku."

Dodaje kako je to nešto što treba razmotriti u kontekstu terminologije koja se upotrebljava za takvo ponašanje izraelskog režima prema Palestincima, ne samo u Jerusalemu već i u Gazi, Zapadnoj obali, tamo gdje god se Palestinci nalazili. Muslimović podvlači kako je izraelski režim spreman prezirati, ubijati i činiti sve što se, kako je kazao, objektivno može nazvati genocidom nad muslimanima na tom području.

“Ta zločinačka politika i praksa te politike je, po svojoj sadržini i suštini, takva da često čovjeku blokira razum. Kako je moguće tako kontroverzno, oneljuđeno ponašanje u savremenom svijetu, gdje danas čitava međunarodna zajednica dozvoljava izraelskom režimu da poduzima zločinačke akcije ubijanja, progona, urbicida, na teritorijama koje oduvijek pripadaju Palestincima. Kada zauzme te teritorije, organizira svoju vlast i gradnju svojih naselja i te teritorije naziva teritorijama koje ekskluzivno pripadaju Jevrejima”, poručio je Muslimović.

Smatra kako na tom pitanju “padaju” politike svih demokratskih zemalja u svijetu, jer, kako je kazao, sve zemlje Zapada, druge zemlje, pa čak i Sjedinjene Američke Države (SAD), mogu sasvim dokazivo da o demokratskim vrijednostima govore na unutrašnjem planu, dok se njihove vanjske politike mogu nazvati antidemokratskim.

Govoreći i o izostanku adekvatne ili ikakve reakcije muslimanskog svijeta, Muslimović kaže kako je ponašanje muslimanskog svijeta posebna priča i da su reakcije u suštini verbalne, demagoške, pa i licemjerne.

Navodeći primjer odluke administracije SAD-a o obustavi 200 miliona dolara pomoći Palestini, zbog neslaganja nakon jednostrane odluke Trumpove administracije da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, Muslimović je kazao:

“Muslimanske zemlje su u stanju da za dva minuta sakupe 200 miliona dolara i na taj način obezvrijede pokušaje da se palestinski narod zbog svog očajnog položaja učini ovisnim. Palestinski narod treba da bude ovisan prema muslimanskim zemljama, zbog njihovih obaveza. Obavezni su svi, ali muslimanske zemlje treba da imaju i osjećaju posebnu odgovornost i obavezu prema Palestini, da stanu u zaštitu Palestinaca, da se palestinski narod oslobodi i živi dostojno kao i svaki drugi narod.”

S obzirom na to da vrlo dobro poznaje prilike u tom dijelu svijeta, Muslimovića smo pitali kako gleda na budućnost palestinskog naroda, na što odgovara da je velika zadaća na međunarodnoj zajednici.

“Ako međunarodna zajednica ne poduzme ništa po tom pitanju, ako budu samo posmatrali i slali demagoške parole, bez poduzimanja konkretnih akcija za zaštitu Palestinaca i obuzdavanja izraelskog režima, Izrael će nastaviti stopu po stopu okupirati teritorije koje pripadaju Palestinca, a to će ići toliko daleko da Palestinci faktički neće imati ni milimetra svoje zemlje, koju su imali prije 70 godina”, podvukao je Muslimović, te nastavio:

“Progoni koji se provode nad Palestincima već 70 godina ne znače ništa drugo nego to da je Izrael jedna teroristička država koja nema obzira ni prema jednom elementu univerzalnih ljudskih vrijednosti. Slobodno mogu kazati da ta zloupotreba termina 'antisemitizam' od strane izraelskog režima ide toliko daleko da bilo ko ko progovori bilo šta u zaštitu Palestinaca, biva antisemit. Ja sam u tom smislu antisemit, jer ću uvijek to reći, a takvih je dosta u svijetu, koji tako misle, ali nažalost, ne mogu ništa da urade i da zaštite muslimanski narod i Palestinu. Naravno, pri ovome izražavam punu odgovornost u osudi onoga što se Jevrejima događalo u toku Drugog svjetskog rata.”

Muslimović naglašava kako izraelski režim već 70 godina zloupotrebljava ono što se jevrejskom narodu dogodilo u Drugom svjetskom ratu, a protiv čega treba da je svaki čovjek ako je normalan.

“Mislim da je svaki musliman u svijetu protiv i osuđuje ono što su Jevreji doživjeli tokom holokausta. Ali ne može niko ta stradanja da upotrebljava kao neki alibi da on može ustvari da čini isto što su Hitler i drugi fašistički režimi činili tom čestitom jevrejskom narodu. Ja poznajem dosta Jevreja, vrlo čestitih ljudi, koje volim i koje u tom pogledu ne razlikujem, u smislu tog društvenog odnosa, od bilo kojeg muslimana. Volimo ih i poštujemo”, dodao je Muslimović.

Podvlači kako “ono što danas radi izraelski režim, zloupotrebljavajući holokaust, nažalost, čini ono što je činio i Hitler jevrejskom narodu u toku Drugog svjetskog rata, to je ono što zabrinjava”.

Kritikujući antifašističku Evropu, za koju kaže da se u svom antifašizmu kontinuirano ne potvrđuje, Muslimović poručuje da svi oni koji su bili antifašisti u toku Drugog svjetskog rata i poslije, koji su se stavili u zaštitu Jevreja i kritikovali ono što njemački fašisti rade, trebali bi danas pokazati isti takav negativan odnos prema fašizmu.

“Izraelski režim je ništa drugo nego nacistički, fašistički, genocidni i kao takav treba biti kvalificiran, jer ja ne znam drugi termin koji bi mogao pokriti ono što izraelska vlast radi Palestincima”, kazao je Muslimović.

Dodao je kako nema utisak da je svijet, ovakav kakav danas jeste, spreman uvesti red u pogledu odnosa prema ekstremistima. Smatra da jedan ovakav primjer “indolentnog odnosa svijeta prema zločinačkoj praksi Izraela ohrabruje ekstremiste u drugim dijelovima svijeta”.

“Ovdje u BiH imamo sličan slučaj. Došli su tu, proveli su protjerivanja, genocid, zločine sa genocidnim karakterom, ne samo u Srebrenici nego i u drugim općinama Podrinja i Bosanske Krajine, promijenili strukturu stanovništva i te teritorije nazvali srpskim teritorijama. Da nema ovakvog odnosa prema tim genocidnim postupcima Izraela i da to nisu vidjeli ovi ekstremisti ovdje, i Bog zna gdje sve po svijetu, vjerovatno da se ne bi uradilo ovo što se radilo u toku oružane agresije na BiH. Mi praktično imamo to da te ekstremne grupe i krugovi širom svijeta kopiraju sve negativne postupke, krajnje radikalne i oneljuđene postupke izraelskog režima, njihove ideologije i politike prema Palestincima. To treba zaustaviti, a ovakav svijet to ne može jer svijet se treba promijeniti. On je u jednoj moralnoj krizi, koja ima nesagledivo teške posljedice i vodi kao toj propasti čovječanstva u onom ljudskom obliku kakvo bi trebalo da bude”, zaključio je Muslimović.