Izraelski ratni avioni napali su u utorak rano ujutro lokaciju u Pojasu Gaze za koju tvrde da je povezana s brigadama Ezzedine al-Qasam, vojnog krila palestinske organizacije Hamas.

Nekoliko napada izraelskih ratnih aviona ciljano je na lokaciju zapadno od grada Khan Yunis u južnom pojasu Gaze, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Palestinsko ministarstvo zdravlja nije izvijestilo o žrtvama ili povrijeđenima.

Brigade Ezzedine al-Qasam saopćile su da su uzvratile projektilima zemlja-zrak.

“Naša protuzračna odbrana odgovorila je na cionističke ratne avione na nebu pojasa Gaze projektilima zemlja-zrak tačno u 01.35 po lokalnom vremenu (10.35 GMT) u utorak ujutro", navodi se u saopćenju.

Ranije su izraelske odbrambene snage (IDF) objavile na Tviteru da je jednu raketu ispaljenu iz Gaze presreo izraelski odbrambeni sistem Gvozdena kupola.

Rečeno je da su napadi izvedeni kao odgovor na lansiranje iz Gaze u Izrael, dodajući: "Upravo smo gađali Hamasovu lokaciju za proizvodnju oružja u Gazi."

Taj potez dolazi nakon što je izraelski premijer Naftali Bennett rekao da je Hamas odgovoran za rastuće tenzije u Izraelu i Palestini.

Tenzije na palestinskim teritorijama rastu od početka aprila usred ponovljenih izraelskih kampanja hapšenja na Zapadnoj obali.

U petak je desetine Palestinaca povrijeđeno u sukobima s izraelskim snagama u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Al-Aqsa džamija je treće najsvetije mjesto na svijetu za muslimane. Jevreji to područje nazivaju Brdom hramova, tvrdeći da je to bilo mjesto dva jevrejska hrama u davna vremena.

Izrael je okupirao istočni Jerusalim tokom arapsko-izraelskog rata 1967. Anektirala je cijeli grad 1980. godine u potezu koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

(Izvor: Anadolu Agency)