Politika | 08.05.2021.

173 Palestinca povrijeđeno u okupiranom Istočnom Jerusalemu

Izraelci monstruozno napali muslimane u Al-Aksi, Turska oštro osudila napad

Došlo je i do napetosti i sukoba kada izraelska policija nije dozvolila Palestincima da uđu u Al-Aksu. Intervencija izraelske policije izazvala je paniku, posebno za žene i djecu. Dok je izraelska policija intervenisala omamljujućim bombama i gumenim mecima, Palestinci su odgovorili kamenjem i staklenim bocama.Broj povrijeđenih u večerašnjem izraelskom napadu u džamiji Al-Aksa, na kapiji Damask u Starom gradu i u distriktu Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu je porastao na 178, objavio je palestinski Crveni polumjesec. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na društvenoj mreži Twitter oštro je osudio napad izraelske policije omamljujućim bombama u džamiji Al-Aksa u okupiranom Istočnom al-Qudsu (Istočni Jerusalem).

R.I.

Izraelska policija omamljujućim bombama napala je vjernike u džamiji Al-Aksa u u okupiranom Istočnom al-Qudsu (Istočni Jerusalem), javlja Anadolu Agency (AA). Iz Uprave za vakufe u Al-Qudsu navedeno je da je izraelska policija pokušala rastjerati vjernike omamljujućim bombama.

Došlo je i do napetosti i sukoba kada izraelska policija nije dozvolila Palestincima da uđu u Al-Aksu. Intervencija izraelske policije izazvala je paniku, posebno za žene i djecu. Dok je izraelska policija intervenisala omamljujućim bombama i gumenim mecima, Palestinci su odgovorili kamenjem i staklenim bocama. Dok se nastavila intervencija izraelske policije, s druge strane je bio u toku teravih-namaz, zajednička večernja molitva muslimana tokom ramazana, mjeseca posta. Direktor kompleksa džamije al-Aksa Omer Kisvan pozvao je izraelsku policiju da napusti kompleks.

Broj povrijeđenih u večerašnjem izraelskom napadu u džamiji Al-Aksa, na kapiji Damask u Starom gradu i u distriktu Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu je porastao na 178, objavio je palestinski Crveni polumjesec.

Osamdeset osam povrijeđenih je prebačeno u lokalne bolnice dok su ostali tretirani u ambulantama. Većina povreda posljedica je gumenih metaka koje su ispaljivali izraelski policajci. Palestinski Crveni polumjesec formirao je poljsku bolnicu na tom području zbog prezauzetih bolničkih kapaciteta.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na društvenoj mreži Twitter oštro je osudio napad izraelske policije omamljujućim bombama u džamiji Al-Aksa u okupiranom Istočnom al-Qudsu (Istočni Jerusalem).

"Nehumano je da Izrael napada nevine vjernike koji obavljaju molitve tokom ramazana", napisao je Cavusoglu. Povrijeđenim je poželio brzo ozdravljenje. Cavusoglu je ponovio da su uvijek uz palestinski narod.

U napadu izraelske policije povrijeđen je i urednik Anadolu Agency (AA) za vijesti s Bliskog istoka Turgut Alp Boyraz i fotoreporter Mostafa Alkharouf. Boyraz, koji je pratio događaje u Al-Aksi, pogođen je u nogu gumenim metkom koji je koristila izraelska policija. Zadobio je lakšu tjelesnu povredu. Gumenim metkom u leđa povrijeđen je i fotoreporter AA Mostafa Alkharouf.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama. Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harama u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti svetište za muslimane.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

VIDEO Ročište saradnicima kartela "Tito i Dino": Hoće li "grupa građana" iz Dubaija doći glave Konakoviću

Murphy iz Neuma upozorio Čovića: Sat otkucava za Južnu interkonekciju

Zašto Sisi ne želi da upravlja Gazom?

EU 20 godina nakon velikog proširenja: Šta donosi budućnost?