Dokumenti izraelskog ministarstva vanjskih poslova s ​​kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti otkrivaju duboke izraelske vojne veze s Burmom, sada poznatom kao Mijanmar i njegovu značajnu ulogu u brutalnom masakru nad muslimanima Rohingya.

Prema izvještaju koji je objavio izraelski list Haaretz, na 25.000 stranica dokumenata detaljno je opisano kako je izraelski režim naoružavao i obučavao burmansku vojsku, od 1950-ih do početka 1980-ih. Od kraja britanske vladavine u Mjanmaru 1948. godine, različite dijelove zemlje potresa nemilosrdan građanski rat.

Unatoč tome što su izraelske vlasti bile svjesne situacije, Izrael je smrtonosni građanski rat u Burmi doživio kao "zlatnu priliku" za povećanje prodaje oružja Burmi. Depeša poslana premijeru Davidu Ben-Gurionu iz Ministarstva vanjskih poslova u septembru 1952. navodi da je građanski rat u Burmi do danas odnio 30.000 žrtava i da je "55 posto državnog budžeta do danas namijenjeno odbrambenim svrhama".

Međutim, dokumenti otkrivaju da je jedan od glavnih ciljeva Izraela bio pridobiti podršku Burme na međunarodnim forumima, u zamjenu za podršku oružjem, izvijestio je Haaretz.

"Izraelskim režimima koji su se smjenjivali nije bilo u interesu da vojna pomoć nije bila namijenjena odbrani od vanjskih neprijatelja, već da je korištena za ratovanje protiv stanovnika zemlje", navodi se u izvještaju, dodajući da nijedan izraelski predstavnik nikada nije izrazio prigovor na prodaju oružja Mijanmaru u tom razdoblju.

U martu 1954., glavni direktor ministarstva vanjskih poslova, Walter Eytan, pisao je načelniku Glavnog štaba IDF-a, Mosheu Dayanu: "Burma je Izraelov najvjerniji prijatelj u Aziji, a veze između izraelske vojske i burmanske vojske mogle bi biti izuzetno važne, najmanje diplomatski." Dodao je: "Dužan sam reći da, s trenutnim stanjem odnosa između Izraela i Burme, zapravo nije moguće odbiti zahtjev burmanske vojske."

Sporazum između dva režima sastojao se od 30 borbenih aviona, stotine hiljada komada municije, 1500 napalm bombi, 30.000 puščanih cijevi, hiljada minobacačkih granata i mnogo više vojne opreme, od šatora za izviđače do opreme za padobranstvo.

Osim toga, desetine izraelskih stručnjaka poslani su u Burmu u misije obuke, a oficiri burmanske vojske došli su u Izrael na sveobuhvatnu obuku o bazama IDF-a. U suradnji s burmanskom vojskom Izrael je ondje osnovao i brodarske, poljoprivredne, turističke i građevinske firme.

Štoviše, Burmanci su bili nadahnuti da slijede izraelske stope invazije i otimanja zemlje te su stoga također postavili vojne baze u regijama naseljenim etničkim manjinama. "Zainteresirani smo za uspostavljanje veze između našeg Mossada i burmanskog Mossada", napisao je Kalman Anner, tadašnji direktor Asia Deska, u januaru 1982., nakon što je izraelski režim vidio etničko čišćenje naroda Rohingya kao priliku.

Od 25. augusta 2017. mijanmarske državne snage ubile su gotovo 24.000 Rohingya muslimana, dok ih je više od 34.000 spaljeno u požarima, više od 114.000 drugih je pretučeno; čak 18.000 žena i djevojaka je silovano i više od 115.000 domova spaljeno, prema izvještaju Ontario International Development Agency (OIDA).

Međutim, tek nakon javnih kritika, izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u julu 2019. da Mijanmar više neće moći slati predstavnike na izložbe oružja u Izraelu.