Izraelske vlasti su ucjenama i prijetnjama blokirale novinara lista "Haaretz" u nakani da objavi vijest o Mossadovoj prijetnji bivšem glavnom tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) 2021. godine da otkaže istragu pokrenutu protiv Izraela, prenosi Anadolu.

List "Haaretz" objavio je da je namjeravao izvijestiti o prijetnji koju je bivši šef Mossada Yossi Cohen uputio bivšem glavnom tužiocu MKS-a Fatou Bensoudi da poništi istragu pokrenutu protiv Izraela 2021. godine.

Novinar Gur Megiddo htio je prije dvije godine objaviti tu vijest, ali je dobio poziv od visokog izraelskog sigurnosnog zvaničnika na sastanak.

U tekstu se navodi da je Megiddu oduzet telefon prije sastanka kako ne bi mogao snimiti razgovor u kojem mu je rečeno da izraelske vlasti "znaju da ima informacije o tužiocu".

"Rečeno mi je da ću, ako objavim vijest, snositi posljedice i da ću upoznati unutrašnjost sobe za ispitivanje izraelskih sigurnosnih zvaničnika", naveo je novinar Megiddo.

Visoki izraelski sigurnosni dužnosnik zaprijetio je i Megiddu istim posljedicama ako informacije podijeli sa stranim medijima.

Britanski list "Guardian" objavio je da je Fatou Bensouda, koji je bio glavni tužilac MKS-a od 2012. do 2021, pokrenuo istragu 2021. godine na osnovu prijava da je Izrael počinio ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na palestinskim teritorijama.

Također se navodi da je bivši direktor Mosada Cohen direktno prijetio Bensoudi da ne pokrene istragu.

"Ne želite da se miješate u stvari koje će ugroziti sigurnost vas i vaše porodice", prijetnja je koju je Cohen navodno uputio tužiocu Bensoudi.