Poljski predsjednik odlučio je potpisati zakon koji ograničava povrat jevrejske imovine koju su oteli nacisti i zadržali poslijeratne komunističke vođe, što je razljutilo Izrael koji zakon smatra antisemitskim.

Prije Drugog svjetskog rata u Poljskoj je živjela jedna od najvećih jevrejski zajednica u svijetu, no nacisti su ju u potpunosti uništili. Nekadašnji vlasnici imovine i njihovi potomci već godinama traže odštetu.

Dosad su jevrejski iseljenici i njihovi potomci mogli tvrditi da im je imovina oduzeta nezakonito i zahtijevati njezin povratak, no poljski funkcioneri su smatrali da to unosi neizvjesnost u pogledu vlasništva nad nekretninama.

Poljski Ustavni sud je 2015. donio odluku da treba postojati određeni rok nakon kojeg se administrativne odluke o vlasništvu više neće moći osporavati.

Parlament je prošle sedmice usvojio izmjene zakona i odredio da da taj rok 30 godina.

Pitanje vlasničkih prava Jevreja u Poljskoj dodatno komplicira i činjenica da za razliku od ostalih članica EU-a, u Poljskoj ne postoji fond za odštetu i povrat imovine.

Izraelski premijer Naftali Bennett je osudio zakon i rekao je da ga Izrael neće prihvatiti. ”To je sramotna odluka i uništavanje sjećanja na Holokaust”, priopćio je Bennett.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid izjavio je da je ”Poljska danas prvi put odobrila antisemistki i nemoralni zakon”. Dodao je da je odmah pozvan šef izraelske ambasade u Varšavi.

“Poljska je večeras postala antidemokratska, neliberalna zemlja koja ne odaje počast žrtvama najveće tragedije u ljudskoj historiji”, stoji u Lapidovom priopćenju.

Ministar je dodao da je Izrael sa SAD-om razgovarao o daljnjim koracima.

Američki državni sekretar Antony Blinken u četvrtak je izjavio da je Washington vrlo zabrinut zbog usvajanja zakona i pozvao poljskog predsjednika Dudu da ga ne potpiše.

Svjetska jevrejska organizacija za restituciju (WJRO) u subotu je zatražila od poljske vlade rješavanje pitanja oduzete imovine.

“Demokratija i pravda dosegnuli su najniži nivo u Poljskoj s obzirom na to da je predsjednik Duda potpisao zakon koji onemogućava svim bivšim poljskim vlasnicima imovine da dobiju naknadu za imovinu koja je nezakonito oduzeta u doba komunizma”, priopćio je Gideon Taylor, operativni direktor WJRO-a.