U galeriji “Kocka” Kulturnog centra “Janez Trdina” u Novom Mestu (Slovenija) sinoć je otvorena izložba radova zeničkog slikara, dizajnera i scenografa Dragana Gačnika.

Izložba, pod nazivom “AB OVO”, postavljena je u sklopu ovogodišnje manifestacije “Dobrodošli doma”, a svečano ju je otvorio jedan od najzančajnijih historičara iz te zemlje doc. dr. Aleš Gabrič, inače zaposlen u Institutu za proučavanje novije kulturnopolitičke i kulturne historije Slovenije pri Univerzitetu u Ljubljani.

Svečanosti je prisustvovalo 40-ak posjetilaca, koje je svojim muziciranjem zabavljala i pijanistica te članica Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Danijela Hodoba Leš.

-Ukupno sam izložio 34 rada- od crteža do prostornog crteža. Domaćini su se baš potrudili da sve bude na jako visokom nivou, valjda i zbog toga što moja porodica vuče korijene iz Novog Mesta.

Vlada Slovenije, preko svog Ureda za Slovence po svetu, dala je finansijsku podršku. Podržalo nas je i Društvo za prostovoljno delo iz Novog Mesta te sam Grad Novo Mesto, a predsjednik Iseljenske matice Slovenije dr. Boris Jecih također je bio među gostima na sinoćnjem otvaranju - kazao je u izjavi za Fenu Dragan Gačnik, koji je predsjednik Udruženja Slovenaca “Encijan” iz Zenice.

Gosti Novog Mesta, napominje, upravo zahvaljujući podršci domaćina, ovom je prilikom bilo i još šest članova tog zeničkog udruženja, koje je jedno od najaktivnijih u Bosni i Hercegovini. Izložbu, koju će posjetioci te galerije moći pogledati i naredne dvije sedmice, organizirala je Branka Bukovec, koja je predsjednica Društva za prostovoljno delo iz Novog Mesta.

Kritičke tekstove o radovima koji su prezentirani napisali su Aleksandar Adamović iz Tuzle te Iva Korbler iz Zagreba (Hrvatska), a državna Televizija Slovenije radila je specijalni prilog o izložbi ovog bh. umjetnika. Gačnik je član Društva likovnih akademskih umjetnika Grada Zenica, na čijem je čelu gimanizijski profesor Miroslav Šetka.