Širom Evrope izdano je upozorenje na ekstremne vrućine, a očekuje se da će u dijelovima Njemačke i Francuske temperatura biti iznad 40 stepeni Celzijusa.

Sezona šumskih požara počela je ove godine ranije nego inače, a u Evropskoj uniji izgorjelo je između 1. januara i 9. jula približno 250.000 hektara, pokazuju najnoviji podaci Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima (EFFIS).

Ovo je oko tri puta više od prosjeka zabilježenog u istom periodu između 2008. i 2020. godine.

Približno 40 posto požara koji su buktali Evropskom unijom u prvih šest mjeseci 2022. godine dogodili su se u Francuskoj i Španiji. Početkom jula, kumulativna površina spaljenih šuma u ove dvije zemlje već je bila četiri puta veća od prosjeka za isti period između 2008. i 2020. godine.

Oslonimo li se na prethodne trendove, u nadolazećim sedmicama možemo očekivati još ​više požara. Vruće vrijeme i suše obično vrhunac dosežu krajem jula i početkom augusta.

Usporedba s prethodnom godinom, u kojoj su požari nanijeli više štete od dugogodišnjeg prosjeka, a od koje je ova godina mnogo gora, pokazuje nimalo obećavajuće trendove.

(Izvor: Statista)