Predsjednik Stranke demokratske akcije i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović danas boravi u posjeti Mostaru. On je tokom svoje posjete održao radni sastanak s Kantonalnom organizacijom SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona i predstavnicima Gradske organizacije SDA Mostar.

Bakir Izetbegović je nakon sastanka izjavio da uvijek svrati u posjetu Mostaru i strukturama SDA u gradu na Neretvi kada god prolazi ovim dijelom BiH, a ovaj put je došao da im kaže kako je izgledao sinoćnji sastanak s premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, koji je održan u Dubrovniku, s kojim je zajednički razmotrio aktuelnu političku situaciju.

"Imperativ je popravljati odnose Bošnjaka i Hrvata bez obzira na to šta se desilo, popravljati odnose BiH i Hrvatske. Poseban trud ću uložiti u tom smjeru i mislim da je gospodin Andrej Plenković veoma dobar sagovornik. Da je bilo više komunikacije i da smo ranije izlazili s nekim argumentima ne bismo sada imali jednostranu sliku u Hrvatskoj. Vidjeli smo šta je predsjednik Zoran Milanović izjavio, da su Bošnjaci zlostavljači nad Hrvatima u BiH. Jučer sam gospodinu Andreju Plenkoviću iznio podatke o strukturi vlasti u BiH. Hrvati su isfrustrirani jednom pozicijom, onom u Predsjedništvu BiH, ali na onim ministarskim, direktorskim, šefovskim pozicijama u upravnim odborima Hrvati u BiH imaju više od onoga što im je ustavno zagarantirano. I te stvari treba predočiti. Priče o ugroženosti i dominaciji Bošnjaka nad Hrvatima padaju u vodu", istakao je Izetbegović uz opasku da SDA ima manje pozicija u strukturama vlasti od HDZ-a iako ima dva i po puta više glasova.

Jučer su se, kako dodaje, usaglasili i oko korištenja voda za Hidroelektranu Dabar, gdje se preusmjerava pet do šest milijardi kubnih metara vode godišnje iz sliva Neretve ka Trebišnjici, što bi moglo napraviti pustinju od tog dijela Hercegovine, ali su se usaglasili i u vezi s ubrzanjem izgradnje gasovoda Južna interkonekcija koja je alternativa napajanju BiH gasom iz jednog smjera.

Također, na sastanku upriličenom u Dubrovniku bilo je govora i o izmjenama izbornog zakonodavstva.

"Zna se otprilike šta je prijedlog SDA - ono što ustavi i BiH i FBiH kažu da jeste pravo konstitutivnih naroda. Mi smatramo da domovi naroda trebaju da štite isključivo vitalni nacionalni interes i ako postoje blokade, a očigledno postoje, trebaju postojati mehanizmi koji bi otklonili te blokade. U prvih mah su dogovori tvrdi jer se svi teško odriču onoga što drže u svojim rukama, teško im je izaći pred svoje članstvo i birače s informacijom da je nešto dao. Međutim, da bi se nešto dobilo, mora se i nešto dati", dodaje.

Na pitanje novinara, Bakir Izetbegović je dao svoje mišljenje i u vezi s nedavnim uvođenjem sankcija Miloradu Dodiku od SAD-a te je rekao kako je moguće očekivati sankcije i od evropskih zemalja.

"Sankcije su krenule, ali ovo je tek početak i trenutne sankcije nisu ni izbliza dovoljne. Jedno ovakvo siledžijsko ponašanje Milorada Dodika i strukture koja ga prati traži puno odlučnije i efikasnije sankcije. Sasvim sigurno će se one pojačavati, uključivat će se i druge zemlje. Ne znam hoće li se cijela Evropska unija kao asocijacija pridružiti, ali moćne zemlje poput Njemačke, Nizozemske, Italije i skandinavskih zemalja mislim da će se priključivati. Te sankcije će postupno bivati sve teže i davat će rezultat. Ono što sada gledamo jako podsjeća na stvari od prije 30 godina kada je jedan politički establišment bosanskih Srba smatrao da ima pravo da donosi odluke u ime svih. Dakle, da provodi nasilje nad pravima drugih, nasilje nad istinom, nasilje nad ustavom i zakonima", stava je Izetbegović.