Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nije prihvatio poziv evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija na sastanak u formatu koji bi uključivao predsjednike SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Umjesto sastanka u tom formatu, Izetbegović i Varhelyi će naredne sedmice održati bilateralni sastanak, na kojem će razgovarati o provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

"Kao što sam naglasio u svom prvom pismu, format zajedničkog sastanka, na kojem bi u ime BiH prisustvovali predstavnici konstitutivnih naroda, umjesto predstavnika državnih institucija, za mene nije prihvatljiv i drago mi je što ste odustali od takvog formata", navodi se u Izetbegovićevom pismu.

Izetbegović je predložio da se nastavak razgovora na temu ubrzanog usvajanja zakona neophodnih za dodjeljivanje BiH kandidatskog statusa za članstvo u EU nastavi sastankom sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Smatram da bi sastanak u takvom formatu mogao rezultirati konkretnijim rezultatima u ispunjavanju ključnih kriterija neophodnih za sticanje kandidatskog statusa BiH", zaključuje se u pismu.

Sastanci s evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje organiziraju se u svrhu dobijanja "zelenog svjetla" Evropske komisije za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji.