Predsjednik SDA potvrdio je da Denis Zvizdić nije bio na jučerašnjem Kolegiju, a ni današnjoj sjednici Predsjedništva.

- To nagovještava neke njegove odluke, ali da ne prejudiciram stvari. Ja njemu želim sve najbolje, kao i Semiru Efendiću. Volio bih da ostane s nama, on je jedan zaslužni kompetentni rukovodilac. Kako god odluči valja nam zajedno raditi i moramo izbjeći teške riječi. Ostali smo i bez Zulfikarpašića, Silajdžića, Tihića i Alije Izetbegovića i SDA je ostala na nogama. Ona će ostati najjača stranka u BiH, zato što ona treba narodu i državi - rekao je Izetbegović.

Odlasci iz stranke

Dodao je da je otvoreno da se preispita i njegovo djelovanje, ali da ne vidi tendenciju među članovima da se ide u tom smjeru.

- SDA ima skoro 280 hiljada glasova i preživjet će te odlaske. Pravimo i mi svoje greške. Nemamo još odgovor na jednu urbanu gerilu koja nas je porazila u Sarajevu. Ujedinili su se protiv SDA, jaka je kampanja protiv SDA, mediji pomažu, predimenzioniraju se neke afere kao respiratori, imamo napad na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) - rekao je Izetbegović.

Naglasio je da smo u zaustavljanju pandemije i ekonomskim mjerama najbolji u regionu.

- Kada je u pitanju zdravstveni i ekonomski odgovor najbolji smo u regionu, a bolji smo od prosjeka u EU. To kazuju brojke, a s druge strane imamo kampanju oko afera. Širenje pandemije smo najbolje zaustavili u cijelom regionu. Vlada Federacije BiH je postigla te rezultate - rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je rekao da se događa tiha izdaja BiH i prepuštanje suvereniteta na razne načine, ali ova država opstaje i ide dalje po ekonomskim pokazateljima, putu u NATO i EU.

- Koristi se voda iz Buškog jezera i ne plaća se, voda iz Drine, isto tako. Evo provlače se cijevi ispod Save od strane Hrvatske, imamo taj pokušaj hidroelektrana na Drini od Srbije. Ogromna imovina naše zemlje u Hrvatskoj koju su oni prisvojili. Uvijek ih neko u BiH zaštiti. Tek je na Trgovskoj gori došlo da se ujedinimo i branimo interese građana. Kad tad će te države morati da prihvate suverenitet BiH i plate neke stvari koje nisu platili - rekao je Izetbegović.

O formiranju Interresorne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH Izetbegović je rekao da bez političkih dogovora svih stranaka srž problema neće biti riješena.

Izborni zakon

- Glavni čvor je između probosanskih stranaka i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), odnosno Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Hrvatska strana tvrdi da im Bošnjaci biraju predstavnike i da to nisu legitimni hrvatski predstavnici. Mi tvrdimo da nam slično radi manjina u parlamentu, dakle HDZ i HNS. To se vidi u neimenovanju Vlade FBiH i popune Ustavnog suda FBiH. Konstitutivni narodi po Ustavu imaju pravo biti zastupljeni i štititi vitalni nacionalni interes. Oni insistiraju na zastupljenosti, mi na vitalnom nacionalnom interesu. Mi želimo da domovi naroda, kao u RS-u, štite vitalni nacionalni interes. Ako to riješimo cijeli proces može krenuti naprijed uz pomoć partnera iz međunarodne zajednice - kaže Izetbegović.

Na samom početku Izetbegović je rekao da je Predsjedništvo SDA odalo priznanje zdravstvenim radnicima za sve što su uradili u borbi protiv pandemije koronavirusa. Također, Predsjedništvo stranke dalo je punu podršku Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) zbog svega što je poduzela.

- Poduzete mjere Vlade FBiH su rezultirale značajnim ekonomskim oporavkom, to govore pokazatelji u prvom kvartalu ove godine. Privreda se oporavlja bolje od očekivanja - rekao je Izetbegović.

On je dodao da je Predsjedništva SDA dalo podršku Ministarstvu sigurnosti BiH na rješavanju migranske krize.

Non-paper i napadi na BiH

- Odbacujemo sve pokušaje da se na bazi takozvanog "non-papera" ili drugim načinima političkog i diplomatskog djelovanja dovodi u pitanje terotorijalni integritet i suverenitet BiH. Nikakvih pregovora eniteta neće biti, nikakvih pregovora o budućnosti BiH, oni su završeni u novembru 1995. godine. Razgovori će se voditi u institucijama BiH - rekao je Izetbegović.

SDA je danas pozvala Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) kao i sve zemlje EU, pojedinačno, da na temelju pravnih principa koje poštuju uvedu sankcije predsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku.

- To tražimo zbog upornog secesionističkog djelovanja i prijetnji, kojima ugrožava Daytonski mirovni sporazum i sam mir u BiH. Osuđujemo učestale uzurpatorske atake Republike Srbije na resurse BiH. Nelegalni aranžmani na izgradnji hidoelektrane na Drini i aerodorma u Trebinju predstavljaju drastičnu povredu suvereniteta BiH. Sve investicije su dobrodošle, ali ih treba raditi sa državom BiH. Pozvali smo Ustavni sud BiH da u cilju zaštite svojih odluka, postupi po zahtjevu 24 zastupnika Parlamentarne skupštine BiH, i donese privremenu mjeru kojim bi se spriječile aktivnosti vlasti enititeta Republika Srpska (RS) na izgradnji tri hidroelektrane na Drini - rekao je Izetbegović.

Također, SDA je pozvala Republiku Hrvatsku da s državom BiH riješi pitanje polaganja gasovoda ispod rijeke Save kao državne granice. Pozvano je Vijeće ministara BiH da se posveti ispunjavanju 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije. Konstatirano je da je zajednička vježba Oružanih snaga BiH i vojnih snaga SAD-a pokazala visok stepen interoperabilnosti sa snagama NATO-a. SDA podržava zahtjeve za povećanjem plaće policijskih službenika na državnom nivou.

- Podržavamo mogućnost zajedničkog nastupa u entitetu RS koje predvodi Socijaldemokratska partija (SDP). Spremni smo na formiranje širokog patriotskog fronta koji bi se suprostavio retrogradnim snagama, ne samo u RS-u, nego na kompletnoj teritoriji BiH - kaže Izetbegović.

IZVOR: Faktor (tekst), FENA (fotografija)