Iscrpili smo sve mogućnosti i sada visoki predstavnik treba nametnuti odluku kojom će biti osigurana sredstva za izbore - kazao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović nakon današnje hitne sjednice. 

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije prihvatio prijedlog Kluba Bošnjaka se se osiguraju novčana sredstava za predstojeće izbore.

Na pitanje o propalim pregovorima o izbornom zakonu, naveo je da su prijedlozi bili protivustavni, te da bi onemogućavali provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Prijedlog HDZ-a, koji je SNSD bio spreman podržati, bio je protivustavan i onemogućava zauvijek provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava. Ja koji sam to odbio, danas sam po nekim kriv za nastalo stanje" izjavio je Izetbegović. 

Kako je kazao, od visokog predstavnika Christiana Schmidta ne očekuje da nametne budžet već odluke koje ce omogućiti provedbu izbora.

"Od visokog predstavnika ne očekujem ništa drugo od onoga što je u opisu njegovog zadatka. Schmidt će nam trebati sve dok se ne budemo ponašali kako treba i poštivali ustav i zakone BiH" rekao je predsjednik SDA. 

Navodi da se ne smije dopustiti da Republika Srpska finansira izbore, jer na taj način predstavnici Republike Srpske nastoje pokazati da je BiH sastavljena od dva entiteta.