Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da na sastanku koji će 12. juna biti održan u Briselu između predstavnika 15 parlamentarnih stranaka i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, neće biti posebnih pregovora te da je sastanak unaprijed pripremljen.  

"Predstavnici 15 stranaka koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine trebaju da se obavežu na to da se smanje tenzije u BiH, da se uklone blokade, da se obave mirni i fer izbori te da se pokrene BiH na njenom evropskom putu", kazao je Izetbegović novinarima tokom današnje posjete RMU Kakanj.

Izetbegović je istakao da se pomalo "zaboravilo" na 14 prioriteta Evropske komisije te da su se bavili blokadama, deblokadama i krizama.

"Vrijeme je da se sve  vrati na 'fabričke postavke'. Dokument je pripremljen i idemo da ga u nedjelju eventualno potpišemo te da prema njemu postupamo u mjesecima koji su pred nama", zaključio je Izetbegović.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel sredinom maja boravio je u dvodnevnoj posjeti BiH gdje se susreo s najvišim državnim zvaničnicima.

Kako je tada kazao, u prvu posjetu Sarajevu došao je kako bi lično saslušao i bolje razumio zabrinutosti i stavove ovdašnjih zvaničnika, dodajući da je potpuno uvjeren u to da zapadnom Balkanu treba Evropska unija i da također Evropska unija treba zapadni Balkan.

Za 23. juni planiran je i sastanak lidera 27 članica Evropske unije i čelnika zemalja zapadnog Balkana, a dnevni red tog sastanaka trebao bi biti poznat naredne sedmice.