Muslimani u Palestini već danima trpe torturu i nasilje izraelske policije prilikom obavljanja vjerskih obreda tokom mjeseca ramazana, a povodom toga oglasio se i lider SDA Bakir Izetbegović poručivši da svijet koji sebe smatra civiliziranim ne bi smio ignorisati prizore divljačkih napada na vjernike.

Ističe da je ovo napad na vrijednosti na kojima bi trebala počivati moderna civilizacija.

“Nasilje nad vjernicima u džamiji Al-Aqsa, kojem svjedočimo u posljednjim danima, mora biti zaustavljeno. Napadi na vjernike, krvoproliće u posljednjim danima svetog mjeseca ramazana, te izbacivanje Palestinaca iz svojih domova je i napad na vrijednosti na kojima bi trebala počivati moderna civilizacija. Svijet koji sebe smatra civiliziranim ne bi smio ignorisati prizore divljačkih napada na vjernike i otimanje imovine palestinskom narodu.

Današnji dan u kojem slavimo pobjedu nad fašizmom nas obavezuje da dignemo glas protiv bilo kakvog nasilja i diskriminacije zasnovane na vjerskim, etničkim ili ideološkim razlikama. Svi građani svijeta, pa tako i palestinski narod, imaju pravo da žive u slobodi i sigurnosti, i ne smije se dozvoliti bilo kome da im to osnovno pravo uskraćuje”, poručio je Izetbegović.