Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu ambasadora Narodne Republike Kine, Ji Pinga.

Razgovarano je o saradnji Bosne i Hercegovine i Kine, naročito u oblasti ekonomije. U tom kontekstu je posebna pažnja posvećena nastavku izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Također, na sastanku je razgovarano i o prijedlogu rezolucije kojom je predviđeno ukidanje Ureda Visokog predstavnika (OHR) do 31. jula 2022. godine, a kojeg su Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija uputili Rusija i Kina. 

Izetbegović je objasnio ambasadoru Pingu da još nisu ispunjeni uvjeti za zatvaranje OHR-a, utvrđeni u okviru Programa 5+2, te da je postojanje te institucije u Bosni i Hercegovini još uvijek neophodno. 

Ambasador Ji Ping je upoznao Izetbegovića sa informacijom da će 500.000 doza vakcina, koje je Vlada Federacije BiH naručila od kineskog proizvođača Sinopharm, biti isporučeno već početkom avgusta.

Izetbegović i Ping su razgovarali i o odnosima SDA i Komunističke partije Kine, te je iskazana obostrana spremnost za nastavkom dosadašnje uspješne saradnje, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.