“Svojedobno je rahmetli Alija Izetbegović u Banovićima kazao da možemo poštovati ili ne rad raznih struka, ali kada su u pitanju rudari, nema čovjeka koji poznaje šta znači rudar biti, a da ne poštuje rudare i njihov rad. U tom smislu SDA je stala na stav da se ne smiju smanjiti plaće rudara na bilo koji način, ugroziti stabilnost tih plaća. Istovremeno, mora se osigurati stabilnost elektroenergetskog sektora. Stoga smo pozvali predstavnike Elektroprivrede BiH, rudnika, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i sindikata da kroz dijalog dođu do rješenja”, rekao je Izetbegović, iznoseći prvi od osam zaključaka sa sjednice Predsjedništva SDA.

Naglasio je da su razgovarali i o krizi koju je izazvao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

“Pozvali smo SNSD da prestanu s blokadama koje dramatično pogoršavaju stanje u zemlji. Ova kriza traje već 15 godina, od pada Aprilskog paketa, pojačava se, ide u kulminaciju. Štete koje su nanesene politikom predsjednika SNSD-a po građane BiH nemjerljive, u oba entiteta. Mislim da bi u ovoj zemlji ostalo desetine hiljada ljudi da su te politike bile drugačije”, rekao je Izetbegović.

Naglasio je da takozvani izvorni Dejton na koji se poziva Dodik ne postoji.

Izetbegović je kazao da SDA pozdravlja angažman i podršku predstavnika EU-a i SAD-a za reformu Ustava i izbornog zakonodavstva, ali i da su zabrinuti zbog pojedinih najava da je potrebno riješiti isključivo pitanje izbora člana Predsjedništva BiH, što je zapravo zahtjev HDZ-a BiH.

Podsjetio je da HDZ blokira izbor Vlade FBiH, da Klub Hrvata u Domu naroda ili obara zakone i druge dokumente ili ne želi da ih razmatra...

Izetbegović je potcrtao da SDA insistira da o procesu pregovaranja o izmjeni Izbornog zakona učestvuju predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

“Pokušaj da se radi u reduciranom formatu, kojeg čine HDZ i SDA, na kojem insistiraju neki predstavnici međunarodne zajednice je osuđen na propast”, dodao je Izetbegović.

Rekao je da se nada da će se u narednom periodu sastati sve parlamentarne stranke, jer je ovo pitanje budućnosti Bosne i Hercegovine i sudbonosno su važne odluke za našu djecu i unuke.

“Pozivamo predstavnike probosanskih stranaka na punu koordinaciju. Nemamo namjeru pokušavati biti lideri već dio procesa. Zasad se to eskivira. Ovo ne smije biti stvar koja se koristi u svrhu pribavljanja poena”, rekao je Izetbegović.

Napomenuo je da je OHR formirao ekspertnu komisiju koja treba da predloži zakon o državnoj imovini, što SDA pozdravlja, uz napomenu da jedini okvir za rješavanje tog pitanja mogu biti presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se tiču ove materije i koje državu proglašavaju isključivim titularom državne imovine.

Izetbegović je rekao i da su neodgovorne spekulacije da će se time stvoriti uvjeti za zatvaranje OHR-a, te da takvi ozbiljni glasovi dolaze iz međunarodne zajednice.

“Pozitivna procjena situacije u Bosni i Hercegovine jedan je od uslova. Nikada nismo bili dalje, imali lošiju situaciju. Nadam se da se varam, da te spekulacije i glasovi koji dolaze nisu istina” naglasio je Izetbegović.

(Izvor: Faktor)