U Sarajevu je završen sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ) sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i izvršnom direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacija SDA predvođena Bakirom Izetbegovićem prva je jutros održala sastanak sa Palmerom i Eichhorst. Nakon toga zvaničnici su se sastali sa delegacijom HDZ-a, a potom je održan zajednički razgovor svih strana. Nakon toga će Palmer i Eichhorst održati sastanak i sa predstavnicima opozicije.

Izetbegović je po izlasku sa zajedničkog sastanka novinarima kazao da će sastanak predstavnika međunarodne zajednice sa predstavnicima opozicionih stranaka biti vrlo važan.

"Mislim da je ključni sastanak koji će imati predstavnici međunarodne zajednice sa predstavnicima opozicionih stranaka, i da će on usmjeriti dalje stvari, kada je u pitanju Dom naroda Federacije i kada su uz pitanju izbor članova Predsjedništva. Ono za šta oni budu spremni, sasvim sigurno će biti spremna i SDA”, kazao je Izetbegović.

Istakao je da je u ovom momentu vrlo važno da svi pokažu potrebnu saradnju i spremnost.

"Potrebna nam je kooperativnost, jedan dobar duh, jedna dobra namjera od svih drugih stranaka koje čine parlamentarnu većinu", rekao je Izetbegović.

Na pitanje o stavu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), rekao je da ta stranka "nije spremna na indirektni izbor".

"Odustali su tog elementa Aprilskog paketa i to sad čini problem. Traži se asimetrija u izboru članova Predsjedništva. Nema spremnosti da se ide u asimetriju u SDA, a sumnjam da ima i u drugim strankama”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je jutros tokom prvog obraćanja novinarima rekao da smatra da je rješenje blizu kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, što je jedan od osnovnih ciljeva posjete visokih zvaničnika SAD-a i EU Bosni i Hercegovini.