Izetbegović je dodao da je Varhelyi optimista i da vjeruje da Bosna i Hercegovina do oktobra može napraviti snažan pomak usvajanjem seta ključnih zakona, što bi povećalo šanse za sticanje kandidatskog statusa.

“Bio je jedan pokušaj s njegove strane da se ozbiljnije razgovara i o izmjenama Izbornog zakona, što je zahtjev Čovića. Ja sam to odbio. Rekao sam da ćemo o tome razgovarati tek kada se završe izbori i kada se formira vlast na svim nivoima”, naveo je Izetbegović.

Poručio da su, što se njega tiče, razgovori "jedan na jedan" s Varhelyijem ili s Čovićem završeni, podsjećajući na ranije pokušaje izmjena Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Izetbegović je naglasio da je stvar promjene Ustava i izbornog zakonodavstva od interesa za svakog građanina Bosne i Hercegovine.

“Treba uključiti domaće i strane eksperte, sve segmente društva i napraviti jednu široku debatu. Nema govora da mi to možemo uraditi prije izbora”, dodao je Izetbegović.

U vezi s odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po apelaciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u vezi sa Zakonom o lijekovima RS-a, Izetbegović je istakao ulogu Pravnog tima SDA.

“Džaferović predvodi Pravni tim SDA i mi smo kao dobri šahisti. Na sve što je udaralo na ustavnopravni sistem Bosne i Hercegovine, što je dolazilo od Narodne skupštine RS, upravo smo tako odigrali - zaustavili smo sve što udara na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine i na državnu imovinu Bosne i Hercegovine. Na svaku njihovu radnju smo odgovorili, svaki put je to bila pozitivna presuda, tako da igramo jednu dobru pravnu šahovsku partiju sa njima”, prokomentirao je Izetbegović.