Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Juliana Reillyja s kojim je razgovarao o odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, te o mogućnostima daljeg razvijanja tih odnosa.

Posebna pažnja posvećena je provedbi socioekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini i stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta i ekonomske stabilnosti, što bi omogućilo i veći priliv stranih investicija, naročito iz Ujedinjenog Kraljevstva.

U tom kontekstu istaknuta je potreba ubrzanog formiranja vlasti na svim nivoima nakon Općih izbora, kako bi se pažnja u potpunosti posvetila reformskim procesima.

Također je razgovarano o unapređenju funkcionalnosti institucija i uklanjanju postojećih blokada i opstrukcija.

U dijelu razgovora koji se odnosio na izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Izetbegović je istaknuo neophodnost provedbe relevantnih presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te da se razgovori na tu temu trebaju nastaviti odmah nakon održavanja Općih izbora i potpune provedbe izbornih rezultata.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o agresiji Rusije na Ukrajinu, te o utjecaju tog sukoba na stabilnost Zapadnog Balkana, a naročito BiH, saopćeno je iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića.

(Izvor: FENA)