Sinoć je u Sarajevu održan skup "Nove snage Novog Grada" u organizaciji Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije Novi Grad Sarajevo, na kojem je pristupnicu toj stranci potpisalo više od 200 mladih s područja te općine.

Specijalni gost skupa bio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je novim članovima stranke zaželio dobrodošlicu, uz poruku da su upravo oni budućnost stranke, ali i države Bosne i Hercegovine.

"Sve ono što mi branimo, mogu braniti mladi ljudi, koji su spremni i rizikovati. Bez vas i ovo što slijedi se neće moći odbraniti", poručio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je istakao da je politika kompleksan posao koji zahtijeva mnogo znanja i vještina. Podsjetio je da su i SDA osnivali mladi ljudi, koji su u tom periodu, kada je stranka osnivana, imali nešto više od 30 godina.

"Nemojte se ustručavati šta će neko pomisliti ako kažete riječ viška ili manjka. Nemojte dopustiti da budete pasivni. Morate govoriti. Riječ je naše oružje", kazao je Izetbegović prisutnima.

Mladi, dodao je, moraju znati svoj cilj i istrajati u ostvarivanju tih ciljeva. Govoreći o ulozi SDA u očuvanju i izgradnji BiH, Izetbegović je podsjetio na reformske procese koje je ta stranka predvodila u proteklim godinama.

"Mi svaki problem na kraju riješimo. Riješit ćemo i ove sa kojima se sada suočavamo", izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA se osvrnuo i na aktuelnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, kazavši da dešavanja u Ukrajini mogu imati posljedice i na cijelu Evropu. U tom kontekstu je naglasio važnost inteziviranja integracijskih procesa u kojima BiH učestvuje.

"Deblokada Federacije, ovlasti Doma naroda FBiH isključivo oko vitalnih nacionalnih interesa. To su naši zahtjevi od kojih nećemo odustati", poručio je Izetbegović govoreći o aktuelnim pregovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva.