"Ne bih govorio detalje jer detalji umanjuju šansu da se postigne rješenje" dodao je Izetbegović.

Ponovio je da se može pomjeriti rok izbora, kao prošli put, za novembar ili decembar, ali da se trebaju desiti ove godine, ne bi se trebalo ući u iduću godinu.

"Možemo sjediti 240 sati u komadu, u Neumu smo sjedili dan-noć, i polako se pomjeraju pozicije, neki tvrdi stavovi omekšavaju. l tako je to s pregovorima" rekao je Izetbegović.

Istakao je da su svi koji su razgovarali vrlo odgovorni ljudi.

"Nama je najlakše izaći pred birače i reći da ništa nismo postigli, napasti drugu stranu, ali gledamo da spasimo zemlju od destabilizacije. I svi smo spremni ponijeti teret, neku žrtvu" kazao je Izetbegović.

Smatra da treba iznaći model gdje će se većinskom voljom Hrvata izabrati član Predsjedništva BiH, ali da on pri tome predstavlja samo Hrvate.

"Kada u pitanju funkcionisanje FBiH, moramo naći način da ne trpimo ove blokade" dodao je.

Najavio je da će raditi preko vikenda, "ova ekipa, bošnjačka strana", i pokušati približiti neke stavove i strancima, od kojih očekuju da budu medijator.

Odgovorio je i da je bolje da domaći lideri nađu rješenje koje će stabilizirati odnose, u prvom mjestu riješiti problem između Bošnjaka i Hrvata. Dodao je da je najbitnije riješiti te frustracije jer izbora će biti, ali bi atmosfera na izborima bila puno bolja kada bi se razvezao taj čvor.

Razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH organizirali su ovaj put predsjednici Naroda i pravde Elmedin Konaković i Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, a prisustvovali su lideri SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a BiH Dragan Čović, te HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović. NES se nije odazvao.

(Faktor)