Politika | 04.10.2022.

Predjednik SDA odgovarao na novinarska pitanja

Izetbegović: Bojim se da samo izricanje sankcija gubi vjerodostojnost uz ovakva obrazloženja

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, govorio je danas o rezultatima izbora i odgovarao na pitanja o formiranju vlasti, ali i o sankcijama Sjedinjenih Američkih Država Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH.

R.I.
Na konstataciju da je Milorad Dodik, lider SNSD-a, najavio formiranje vlasti s HDZ-om i da su već spominjane određene pozicije, Izetbegović je kazao da SDA nije razgovarala ni s liderom HDZ-a Draganom Čovićem ni s Dodikom.

“Oni imaju svoje želje. Mislim da je rano da se tako počnu dijeliti pozicije”, kazao je Izetbegović.

Naglasio je da je važno da je SDA dobro prošla i da će imati dobre pozicije u zastupničkim domovima, ali i da će taj proces trajati.

Na pitanje o tome da je opozicija iz RS-a govorila da će formirati koaliciju sa SDP-om i formirati vlast na nivou Bosne i Hercegovine bez HDZ-a, SNSD-a i SDA, Izetbegović je naglasio da nije o tome razgovarao, ali i da to vidi kao nemoguću misiju.

“To je više na nivou želja, a ne realnih mogućnosti”, dodao je Izetbegović.

Odgovorio je i na pitanja o sankcijama SAD-a Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH, i da li ga i dalje vidi na ovoj poziciji.

“Obrazloženje sankcija Novaliću, razlozi zbog kojih su izrečene, zaista ne razumijem. Jer je obavijestio penzionere o tome da su dobre stvari za njih urađene, da se stvaraju šanse da se dodatno neke dobre stvari urade. To je njegov posao, da uradi dobre stvari za penzionere i da ih obavijesti o tome. Ne vidim šta je razlog. Bojim se da samo izricanje sankcija gubi vjerodostojnost uz ovakva obrazloženja. Što se mene tiče, bio je dobar premijer, rezultati su tu. Mi o tome odlučujemo, ne State department”, rekao je Izetbegović.

Iznio je stav i o eventualnim promjenama Ustava i Izbornog zakona.

“Nisam optimista da će se nešto bitno pomaći kad su u pitanju izmjene Ustava i Izbornog zakona. Mislim da možemo samo ponovo zatrovati odnose i zakomplikovati situaciju sa pokušajem da se nešto mijenja narednih mjeseci. Treba prvo formirati stabilnu koaliciju, uraditi što više za ovu zemlju, pa kad se sve smiri, eventualno razgovarati o nečemu o čemu se mogu dogovoriti dvije trećine, koliko treba za promjenu Ustava”, istakao je Izetbegović.

(Izvor: Faktor)

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Prije dva dana Iranci u Beogradu: Dačić može, Turkovićka ne može

Konakoviću MVP, Čoviću namjenska industrija, još samo da Dodiku daju odbranu i biće to kraj za Bošnjake

Četvrtak je dan odluke

Gorivo neće značajnije pojeftiniti