Finalizacija procesa Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, zemlji otvara put prema Evropskoj uniji (EU), izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu Manfred Weber.

Po završetku posjete BiH, Weber je dao izjavu medijima, prilikom čega je je rekao da je u Sarajevo došao s delegacijom kako bi dali doprinos u rješavanju pitanja oko izmjene Izbornog zakona i doprinijeli napretku Bosne i Hercegovine, koju kako je kazao, vide kao buduću članicu Evropske unije.

Tom prilikom je podvukao da finalizacija procesa Izbornog zakona otvora put BiH prema EU-u, te je zamolio sve strane uključene u proces da nađu kompromis.

“Molimo sve strane da zaista ulažu u kompromis. Znamo da nije lako. Posjetili smo političke lidere jučer i poštujemo njihove napore u kompromisu. Ako želimo garantovati dobru budućnost BiH u procesu evropskih integracija, potreban nam je ovaj zakon i spremnost na kompromis”, rekao je Weber.

Podvukao je da neuspjeh u procesu donošenja novog Izbornog zakona uopšte nije opcija, napomenuvši da je ovo “istorijski trenutak ne samo za BiH, već i za EU”.

“U takvoj situaciji potrebno nam je liderstvo, spremnost na kompromis i svijest o ovom istorijskom trenutku. Vidjeli smo političku volju, niko ne smije ustati od stola bez kompromisa”, poručio je evropski zvaničnik.

Weber se također osvrnuo i na dešavanja u manjem bh. entitetu Republici Srpskoj (RS), kazavši kako su potezi tamošnjih funkcionera i institucija za njih nedopustivi, kao i da RS ne može računati na pomoć EU-a ukoliko nastavi s politikom koja onemogućava funkcionalnost institucija Bosne i Hercegovine

“U vezi sa RS-om i dešavanjima tamo, želimo istaći da sredstva koja EU izdvaja za ovaj region nisu bezuslovna. Potreban nam je napredak”, kazao je Weber.

Posjeta delegacije koju predvodi Weber dolazi u trenutku razgovora o izbornoj reformi BiH i neustavnih odluka Narodne skupštine Republike Srpske.