Ako HDZ ima većinu u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH, neizbježan su partner u vlasti. Ukoliko SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka, SDA nije neizbježna već blokira proces uspostave vlasti.

Logika je to kolege iz Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Elmedina Konakovića, koji se uporno trudi uvjeriti javnost da Ustav važi samo za Hrvate i HDZ, dok za Bošnjake i većinsku volju bošnjačkog naroda, pretočenu u činjenicu da SDA već sada ima većinu u Klubu Bošnjaka, vrijede neka druga pravila.

Tvrdi Konaković da nije bitna većina u Klubu Bošnjaka jer je “buduća vlast već dogovorena”. Dakle, nisu biti izborni rezultati, volja građana, te ustavne i zakonske odredbe koje propisuju način na koji se vlast formira, već rezultat njegove spremnosti da pristane na sve što je Dragan Čović zatražio od njega.

Program za koji je Konaković priznao da ga je pisao HDZ, a ne on i njegovi partneri, sadrži sve ono što Dragan Čović godinama traži, od Izbornog zakona, preko RTV kanala na hrvatskom jeziku, do stranačkog kadroviranja u OSA-i. Zbog toga ne iznenađuje činjenica da Dragan Čović insistira upravo na takvom Konakoviću kao partneru.

Kada je vlast u pitanju, mogu Konaković i njegovi partneri na čelo Parlamenta BiH postaviti i čovjeka sa “crne liste”, koji je na njoj završio jer je četiri godine blokirao Federaciju. Kada je vlast u pitanju, moraju poslušati Dragana Čovića kada zatraži da, umjesto opozicije iz RS-a, u državnoj vlasti bude SNSD.

Takav Konaković poželjan je i SNSD-u. Za razliku od SDA, on Miloradu Dodiku nije postavio nikakve uslove za ulazak u vlast. Potvrdila je to SNSD-ova buduća delegatkinja u Domu naroda PSBiH Snježana Novaković-Bursać kazavši da “SDA ima najviše glasova, ali Osmorka ne postavlja uslove”.

Dakle, Konakoviću nije bitan put u NATO i EU, zaštita ustavnopravnog poretka i očuvanje interesa države Bosne i Hercegovine. Bitno je da on bude vlast.

Činjenica je da je Konaković tvrdio da će njegova stranka Narod i pravda biti najjača politička stranka u Bosni i Hercegovini nakon posljednjih Općih izbora. Činjenica je da nisu ostvarili ni približan rezultat u odnosu na najavljivani. Činjenica je da će zbog ovakvog podaničkog odnosa prema HDZ-u i SNSD-u već na narednim Općim izborima i Konaković i njegova stranka, ali i ostali partneri koji ne prepoznaju opasnost srljanja u vlast, otići u političku prošlost.

(Izvor: https://www.facebook.com/profile.php?id=100077574272339)