Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore nije potvrdila predsjedničku kandidaturu lidera Pokreta "Evropa sad" Milojka Spajića.

Spajić, osim crnogorskog, ima državljanstvo Srbije kao i prebivalište u obije države.

Iako u zakonu ne postoji odredba da onaj koji ima duplo prebivalište i dvojno državljanstvo ne može biti predsjednički kandidat crnogorski zakoni građanima ne dozvoljavaju da imaju državljanstvo druge države, osim u slučajevima ako je stečeno prije obnove nezavisnosti 2006, ili ako sa tom drugom državom postoji međudržavni sporazum o dvojnom državljanstvu, što sa Srbijom ne postoji.

Spaijć je kandidaturu predao 16. februara. Prema dopisima koje je DIK dobio iz Srbije, dan ranije Policijska uprava Beograda izdala mu je potvrdu da je odjavio prebivalište iz tog grada, dok je iz MUP-u Srbije 14. februara podnio zahtjev za odjavu državljanstva Srbije.

On je 2021 godine., dok je bio ministar finansija, u Vladi Zdravka Krivokapića u Skupštini Crne Gore saopštio da "nema dvojno državljanstvo", više puta je i kasnije negirao da u Srbiji ima prebivalište. Mediji su 16. februara objavili fotografiju Spajićevog srpskog pasoša.

Iako je dio članova DIK smatrao da taj organ nije imao nadležnosti da od državnih organa Srbije traži provjeru Spajićevog statusa u toj državi, većinom glasova njegova kandidatura je odbijena.

DIK je ranije potvrdio kandidaturu jednog od lidera proruskog Demokratskog fronta Andrije Mandića. Iako je on 2011. tvrdio da ima državljanstvo Srbije ta informacija nije provjeravana, a iz Srbije je stigao dopis da Mandić nema prebivalište u Srbiji.

Učešće na izborima najavili su i lider Demokrata Aleksa Bečić, poslanica opozicione Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, čelnik vanparlamentarnog Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić, kao i poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Demokratska Crna Gora Mila Đukanovića, aktuelnog predsjednika Crne Gore će 24. februara odrediti svog kandidata.

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart a kandidature se mogu podnositi do 26. februara.

(Izvor: Radio Slobodna Evropa)