„Ovo je prva posjeta zvaničnika države Bosne i Hercegovine potpredsjedniku Narodne skupštine Republike Srbije gospodinu Usami Zukorliću. Zukorlić i Zvizdić su razgovarali na temu jačanja veza Bošnjaka Sandžaka i Srbije i Bošnjaka Bosne i Hercegovine, ali i o mogućim ulaganjima u Sandžak“, saopćili su danas mediji Zukorlićeve Stranke pravde i pomirenja u Republici Srbiji.

Navode da je „već od ranije poznato da Narod i Pravda i Stranka pravde i pomirenja gaje bratske odnose, te da Kanton Sarajevo gdje upravo Narod i Pravda čini većinu posljednjih nekoliko godina ulaže u razvoj regije Sandžaka“.

Navodno je upravo ulaganje u regiju Sandžaka još jedan povod dolaska današnje delegacije. To je potvrdio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković rekavši da u Sjenici prisustvujemo potpisivanju sporazuma između općine Ilidža i općine Sjenica u kojoj će se podržati projekat signalizacije na Pešteru.

Međutim, zanimljivo je da se ova posjeta realizira samo nekoliko dana nakon što je Bisera Turković otvorila Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, a na kojemu su bili prisutni svi politički akteri Sandžaka. Iz sandžačkih krugova nezvanično saznajemo da su dvije stranke u postupku smanjivanja ili „kontrole“ političke štete. Narod i Pravda imala je obećanje od liderstva Zukorlićevog SPP-a da će im pomoći u mobiliziranju sandžačkih birača i u dijaspori i u Bosni i Hercegovini, što se neuspješno pokušalo u Njemačkoj, a sada se pokušava aplicirati na Kanton Sarajevo. Konakoviću je upravo to posebno bitno, a Ilidža je ciljano izabrana jer se računa na simpatije velikog broja tamošnjih stanovnika porijeklom sa Sandžaka. Dakle, ovdje je međustranačka „razmjena dobara i utjecaja“ predstavljena kao neka vrsta državničke posjete. 

„Naše veze su utemeljene na historiji, tradiciji, kulturi, identitetu i one će se u narednom periodu, pogotovo kada budemo u prilici da budemo u izvršnoj vlasti na svim nivoima, posebno oplemeniti kroz brojne ekonomske i infrastrukturne projekte koji su važni za jačanje veza između Bosne i Hercegovine i Sandžaka“, kazao je Zvizdić otkrivši neraskidivo licemjerje koje mu se prilijepilo za politički obraz.

Naime, pune četiri godine je bio predjednik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te se nije moglo primijetiti da mu je Sandžak bio na umu i pri srcu. Zašto bi to bilo sada ili prilici kada u novoj stranci bude u izvršnoj vlasti na svim nivoima. Zapravo, Zvizdić jeste bio izvršna vlast, glavom i bradom, pa je nejasno kako je moguće da se do te mjere upliće u licemjernu retoriku. Zvizdiću bi bilo bolje da svojim „izvršnim“ iskustvom potakne završetak tramvajske pruge do Ilidže pa tek onda da obećava semafore po Pešteri. Jer moglo bi se desiti, s obzirom na nesposobnost "najbolje vlade ikada", da im umjesto zelenog pokaže na semaforu crveno te da zastanu kada treba krenuti i obrnuto. Pošto dužnosnici NiP-a vole mijenjati političke farbe, ne bi nas začudilo da i na Pešteri nastane saobraćajni kolaps iako je znatno manje vozila.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić kazao da saradnja sa strankom Naroda i Pravde daje pozitivne rezultate.

„Zahvaljujem se dr. Zvizdiću koji je došao da uspostavimo saradnju dva državna tijela za korist našeg naroda. Zahvaljujem se Kantonu Sarajevo koji je promijenio običaj i investirao u Sandžak i evo danas će delegacija na čelu sa predsjednikom opštine Ilidža Nerminom Muzurom potpisati bratimljenje sa opštinom Sjenica gdje SPP ima vlast i gdje će opština Ilidža donirati sredstva za signalizaciju na Pešteri. Sve ovo što mi radimo, svu ovu politiku kojom se mi bavimo, ona ima smisla ako na kraju dana taj običan građanin ima korist i to je naša obaveza i mi to radimo. SPP želi pozitivne promjene na ovom prostoru, želimo da unormalimo neke stvari. Normalno je da iz Sarajeva delegacije uvijek i stalno dolaze u Pazar, kao što će iz Pazara ići za Sarajevo i to rade naše komšije još odavno i dobro je što smo i mi tu praksu počeli da praktikujemo makar i sa zakašnjenjem“, rekao je Usame Zukorlić koji je također očito zaboravio do koje je mjere njegova stranka bila involvirana u političke, vjerske i kulturno-društvene procese u Bosni i Hercegovini.

Naime, bivši predsjednik SPP-a, rahmetli Muamer Zukorlić ne samo da je bio kandidat za reisul ulemu u BiH nego je od 2012. u Sarajevu osnivao nacionalne institucije: Svjetske bošnjačke kongrese, BANU, Bošnjačku nacionalnu fondaciju itd. Štaviše, rahmetli Zukorlić javno je tvrdio da će upravo preko NiP-a rušiti SDA u Bosni i Hercegovini.  

Kako je priopćeno nakon prijema u centrali Stranke pravde i pomirenja prisutni su „odali počast rahmetli akademiku muftiji Muameru Zukorliću na mezaru u haremu Altun-Alem džamije“ odakle je ovaj politički lider izmješten s mezarja u rodnom Orlju.