Socijaldemokratska premijerka Magdalena Andersson, vođa opozicionih konzervativaca Ulf Kristersson i vođa krajnje desnice Jimmie Akesson tri su glavna kandidata na općim izborima u Švedskoj u nedjelju.

Andersson (55) došla je na vlast u novembru 2021. želeći udahnuti novi život socijaldemokratima, a pri kraju mandata predvodila je historijski zaokret zemlje prema pristupu NATO-u.

Tek je prva premijerka u švedskoj historiji iako se zemlja diči pravima žena. Na dužnosti je zamijenila Stefana Lofvena nakon što se on povukao iz politike.

Bivša šampionka u plivanju, bila je ministrica finansija sedam godina i stekla nadimak 'buldožerka' zbog svoje direktnosti, koja nekima zna zasmetati jer se u Švedskoj jako drži do konsenzusa.

U početku je imala dvojbe u pogledu pristupanja NATO-u, no odluku da to treba učiniti donijela je nekoliko sedmice nakon ruske invazije na Ukrajinu, uvjerivši svoju stranku da odustane dva stoljeća vojne neutralnosti.

„Uspjela je sačuvati, čak osnažiti, poziciju stranke i potporu birača”, rekao je politolog Ulf Bjereld.

Često odjevena u modre kombinacije i ravne plave kose zataknute iza ušiju, Andersson je vodila kampanju pod sloganom „Švedska može bolje”.

Obećala je da će štititi švedsku socijalnu državu i zastupala sve strože stajalište svoje stranke o imigraciji.

„Integracija nije uspjela”, rekla je u aprilu nakon što su se mladi imigranti sukobili s policijom.

Na međunarodnom planu, njezina najosjetljivija zadaća bili su pregovori s Turskom. Ankara je zaprijetila da će blokirati pristupanje Švedske NATO-u optužujući Stockholm da štiti kurdske teroriste.

Prva prepreka uklonjena je u junu, ali Turska tek treba ratificirati ulazak Švedske u Sjevernoatlantski savez.

Ako izgubi izbore, ona će postati premijerka s najkraćim mandatom u historiji Švedske od 1936. godine.

Njen glavni protivkandidat, vođa konzervativne Umjerene stranke Ulf Kristersson, nada se da će prekinuti osmogodišnju vladavinu socijaldemokrata.

Taj 58-godišnjak kladi se da će mu se isplatiti historijsko prihvaćanje nekoć nepoželjne krajnje desne stranke Švedskih demokrata u 'mainstrem' desnicu i donijeti mu većinu u parlamentu.

Bivši gimnastičar koji nosi naočale upečatljiva okvira drugi put pokušava postati premijerom. Nakon izbora 2018., dobio je priliku formirati vladu, ali nije uspio okupiti većinu. Umjerenjaci i njihovi tradicionalni saveznici s desnog centra odbili su sarađivati sa Švedskim demokratima, koje se tada smatralo nepoželjnim. 

Kristersson je krajem 2019. pristao na prve razgovore s krajnjom desnicom. Njihova saradnja od tada se produbila, a slijedili su ga demokršćani i, doduše u manjoj mjeri, liberali.

Njegovi kritičari, uključujući čelnicu Stranke centra Annie Loof, od tada ga optužuju da se „prodao” krajnjoj desnici, podsjećajući na njegova obećanja da to nikada neće učiniti.

Fan stripa Tintina i diplomirani ekonomist, Kristersson želi ograničiti velikodušne švedske socijalne naknade kako bi građani bili motiviraniji da rade. Drugi neuspjeh da postane premijerom mogao bi biti i njegov politički kraj. 

U 17 godina koliko je vođa stranke, Jimmie Akesson uzdigao je krajnje desne Švedske demokrate iz statusa nepoželjnih do ključne stranke čija je podrška neophodna ako desnica želi vladati.

Besprijekorno počešljane smeđe kose, s naočalama i uredno podšišanom bradom, ležerno odjeveni 43-godišnjak izgleda kao prosječan Šveđanin.

On je preobrazio često nasilan neonacistički pokret čiji je slogan bio „Švedska mora biti švedska” u nacionalističku stranku koja kao logo ima cvijet. 

„On želi ostaviti dojam da je običan čovjek... koji roštilja kobasice, normalno razgovara i ide na čarter putovanja po Kanarima”, rekao je profesor politologije na Univerziteta u Goeteborgu Jonas Hinnfors.

Njegova stranka, koja je prvi put ušla u parlament 2010. s 5,7 posto glasova, a sada u anketama dobiva oko 20 posto, privukla je birače i konzervativne Umjerene stranke i socijaldemokrata, osobito među mladićima iz radničke klase.

Krajnja desnica mogla bi prvi put biti dio desne koalicije u parlamentu.

Akesson je jednom prilikom rekao da su muslimani „najveća strana prijetnja od Drugog svjetskog rata”, a stranka je prije lobirala da Švedska napusti EU.

No Švedski demokrati nastoje već godinama ublažiti svoju retoriku i politiku poput drugih nacionalističkih stranaka u Evropi.

Akessona smatraju zaslužnim za meteorski uspjeh stranke, ali taj uspjeh ima cijenu.

Godine 2014. priznao je da je ovisan o kockanju na internetu i uzeo je šestomjesečno bolovanje zbog premorenosti.

Obračuni bandi zadnjih su godina eskalirali i događaju se diljem Švedske. Vlasti teško obuzdavaju nasilje koje podsjeća na rat i pretvorilo se u jednu od glavnih tema koje brinu birače pred opće izbore u nedjelju.

Po izvještaju koje je prošle godine objavilo švedsko Nacionalno vijeće za prevenciju kriminala, od 22 zemlje s usporedivim podacima samo je u Hrvatskoj bilo više ubistava po broju stanovnika i nijedna druga zemlja nije imala veći porast broja ubistava od Švedske u zadnjih deset godina.

Unatoč raznim mjerama koje je uvela švedska socijaldemokratska vlada u cilju obračuna s bandama, uključujući strože kazne zatvora i povećanje policijskih resursa, broj ubijenih i ozlijeđenih i dalje raste.

Od 1. Januara ove godine u Švedskoj je vatrenim oružjem ubijeno 48 ljudi, troje više nego cijele 2021. godine. Česti su i bombaški napadi na kuće i automobile.

Prvi put kriminal je potisnuo uobičajena socijalna pitanja kao što su zdravstvo i obrazovanje i birači ga navode kao jedan od glavnih razloga za zabrinutost pred izbore u nedjelju.

I dok je nasilje nekoć bilo ograničeno na mjesta na koja su zalazili kriminalci, sada se proširilo na javne prostore, izazvavši zabrinutost među običnim Šveđanima, čija je zemlja dugo bila na glasu kao sigurna i mirna.

Stručnjaci pripisuju eskalaciju nasilja nizu faktora uključujući segregaciju, integraciju i ekonomske probleme imigranata te velikom crnom tržištu oružja.

Regrutiranje tinejdžera u kriminalne bande, kojima se ne sudi kao odraslima ako budu uhvaćeni, takođe je velik razlog za zabrinutost.