Centralna izborna komisija BiH (CIK) donijela je danas odluke o poništavanju izbora na 26 redovnih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu za nivo načelnika i Skupštine općine Srebrenica, kao i poništavanje izbora na 89 redovnih biračkih mjesta za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboja. Za ove odluke glasalo je šest članova CIK-a (Ahmet Šantić, Suad Arnautović, Željko Bakalar, Irena Hadžiabdić, Vanja Bjelica i Jovan Kalaba), dok je Vlado Rogić bio protiv. Na sjednici CIK-a iznesena su saznanja o brojnim malverzacijama prilikom glasanju u Srebrenici i Doboju, stoga je odlučeno da izbori u ove dvije općine budu ponovljeni. CIK je 19. novembra pokrenuo postupak kojim je utvrđeno falsificiranje i krivotvorenje potpisa na biračkim spiskovima, te omogućavanje glasanja bez važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine.

Adem Mehmedović, dugogodišnji dopisnik Stava iz Srebrenice kaže da je današnja odluka CIK-a izuzetno značajna, ali i da treba imati na umu kako je izborni proces u Srebrenici kompromitiran i prije održavanja izbora, na što se upozoravalo mjesecima prije izbornog dana.

“Kakvi god rezultati izbora bili, oni moraju biti provedeni po zakonu i pravilima, a u ovom bi slučaju najbolje bilo da direktno CIK preuzme kontrolu nad provođenjem izbornog procesa, jer prepustiti provođenje izbora lokalnim akterima jeste put u ponovnu priču i probleme. Bošnjaci u Srebrenici pokazali su istrajnost i želju za promjenama, iako su nerijetko zaboravljeni od svih. Poništavanje izbora historijska je odluka za Srebrenicu, iako se s tim vjerovatno neće složiti srpski politički predstavnici. Ovo je prilika za sve političke aktere da u narednom periodu na zdravoj kampanji dočekaju novi izborni dan a, s druge strane, to je i poruka da se odluke CIK-a moraju poštovati, te da se otklone sve nepravilnosti kojih je, ruku na srce, bilo. Sigurno da će biti raznih reakcija, pa i kritika na račun odluke CIK-a. Očekuje nas neizvjestan period, jer očigledno u potpunosti niko nije zadovoljan odlukom, ali je ovo prilika da se dobro organiziraju ponovljeni izbori u Srebrenici.”

Adem Mehmedović

Mehmedović dodaje da je za sve stanovnike koji žive u Srebrenici odluka CIK-a pokazatelj da se mora raditi poštivajući zakon. “Kako će se završiti ponovljeni izbori u Srebrenici to trenutno niko ne može prognozirati, ali ovom odlukom niko nije ugrožen. Naprotiv, odluka CIK-a može biti podsticaj da stvari u Srebrenici krenu u boljem smjeru. Meni, kao nekome ko živi u Srebrenici, drago je da CIK donosi odluke koje se neće svidjeti svima, ali koje su put da se vrati legitimitet izborima i volji građana. Za Srebrenicu je ovo, bez ikakve sumnje, novo poglavlje i pokazatelj da se jedan narod, Bošnjaci, u gradu gdje je počinjen genocid ne može zaobići. Na kraju, iz odluke CIK-a mogu u ovom gradu profitirati i Srbi i Bošnjaci, pod uslovom da novi izbori budu provedeni po pravilima i u duhu demokratije”, zaključuje Mehmedović.