Danas su otvorena birališta a građani Alžira glasaju na parlamentarnim izborima nakon što je u februaru predsjednik Abdelmadžid Tebun raspustio zakonodavno tijelo koje je izabrano 2017. godine s mandatom do 2022. godine.

Parlament je izabran pod vlašću Abdelaziza Bouteflike, koji je bio prisiljen odstupiti 2019. godine nakon višemjesečnih masovnih uličnih prosvjeda protiv njegove dvadesetogodišnje vladavine.

Tebun, koji je na dužnost stupio u prosincu 2019., rekao je da je u sjevernoafričkoj zemlji nužna "temeljna promjena" kako bi se stvorile institucije kojima se u potpunosti vjeruje.

Alžirski prosvjedni pokret, poznat kao Hirak, kritizirao je Tebuna jer je bio dio Bouteflikina režima, unatoč činjenici da je Tebun s premijerske dužnosti smijenjen nakon tri mjeseca.

Mnogi pristaše Hiraka pozivaju na bojkot glasanja. Vodeće ljevičarske stranke rekle su da će također bojkotirati izbore bojeći se mogućih prijevara. Pokret društva za mir i sekularne stranke, nekada odane Boutefliki, također se natječu za mjesta u zakonodavnom tijelu od 407 članova.

Pokret društva za mir najveća je alžirska proislamska stranka i bila je glavna oporbena snaga u raspuštenom parlamentu

Biračka mjesta otvorena su širom zemlje u 8 sati po lokalnom vremenu i zatvaraju se u 19 sati. Više od 24 miliona birača ima pravo glasa na ovim izborima. Ukupno 22.000 kandidata učestvuje u izbornoj trci kako bi osvojili mjesta u parlamentu koji broji 407 zastupnika.