Olimpijske igre već decenijama izazivaju veliku pažnju u svakom kutku svijeta. Na njima se piše historija, najmoćniji sportaši na planeti natječu se na njima pokušavajući postati besmrtni. Među njima su, od 2016. godine, i oni koji nastupaju za “izbjegličku” reprezentaciju.

Međunarodni olimpijski komitet najavio je ove sedmice da će se 29 sportista izbjeglica takmičiti na Igrama u Tokiju, koje će se održati od 23. jula do 8. augusta. Taj tim, koji je već debitirao u Rio de Janeiru (tada je tim činilo samo deset sportista), sastoji se od grupe takmičara koje u njihovim domovinama smatraju nepoželjnim ili ih jednostavno ne žele pod svojim zastavama.

Ukupno je jedanaest zemalja uključeno u tu grupu. To su Afganistan, Iran, Sirija, Demokratska Republika Kongo, Irak, Južni Sudan, Sudan, Kongo, Eritreja, Kamerun i Venezuela. Svi oni dijele činjenicu da su zemlje razorene vojnim ili političkim sukobima, što je primoralo neke od njihovih sportaša da se sklone pod olimpijsku zastavu ovog ljeta.

Naprimjer, afganistanski taekwondo borac Abdullah Sediqui pobjegao je iz svoje ratom zahvaćene zemlje prije četiri godine zbog prijetnji uličnih bandi. Taj 24-godišnjak danas živi u Wilrijku, kvartu južno od belgijskog grada Antwerpena.

Ako je Afganistan jedno od područja u kojima se posljednjih godina najviše ratovao, u tu tužnu skupinu svrstava se Halep u Siriji. Zemlja, opustošena desetogodišnjim ratom, bila je dom Ahmada Waisa, još jednog člana olimpijskog izbjegličkog tima.

Danas profesionalni biciklista imao je dvanaest godina kada je njegova porodica krenula na izbjeglički put u Tursku kako bi pobjegla od rata, dok je on ostao sam u svom rodnom gradu. Dvije godine kasnije, odlučio im se pridružiti. Išao je iz Sirije u Liban, prešao preko mora u Tursku i kasnije u Grčku. Danas živi u Švicarskoj.

Unatoč činjenici da je Bliski istok posljednjih godina poprište najžešćih sukoba, izbjeglice su, nažalost, globalan problem. Venezuela je jedno od najvećih žarišta na svijetu, a bokser Eldric Sella naučio je boksati kako bi preživio. Odrastao u kvartovima Caracasa iako je nastupao za Venezuelu odlučio je emigrirati u obližnji Trinidad i Tobago sa svojom djevojkom 2014. godine, kada je eskalirala finansijska i politička kriza u Venezueli.

"Imat ću priliku predstavljati ne samo sebe, već i milione ljudi širom svijeta koji su bili prisiljeni napustiti svoj dom i svoje snove", napisao je sportaš na svom blogu kada je njegovo učestvovanje u Tokiju postalo službeno odobreno.

Članovi izbjegličkog tima u Tokiju nastupat će pod pokroviteljstvom UN-a i MOK-a, koji su im finansirali i osigurali sav materijal i opremu potrebnu za trening i nastupe. Oni će kao drugi po redu izaći pred javnost u defileu na ceremoniji otvaranja Igara na nacionalnom stadionu Japana 23. jula, odmah za Grčke, zemlje u kojoj su Igre i nastale.