O turbetu zvanom “Jedileri“ (Sedmorica), koje se nalazi na dnu Bistrika, na mjestu zvanom „Za Beglukom“, priča se da je sazidano sedmorici istaknutih ljudi iz sedam gradova od Broda do Sarajeva.

Njih su, kaže narod, udavili svilenim gajtanom zbog toga što nisu Sarajlijama najavili dolazak vojske princa Eugena Savojskog, koji je 1697. godine provalio u Bosnu od Broda i popalio gotovo čitavo sadašnje Sarajevo.

Druga priča kaže da su tu sahranjena sedmorica junaka koji poginuše prilikom navale princa Eugena, a treće govori slijedeće: Za vlade Gazi Mustafe Daltaban paše, bosanskog vezira 1697. godine, desi se u Sarajevu velika krađa novca iz državne blagajne. U to se vrijeme zateklo u Sarajevu sedam derviša, nepoznatih stranaca, pa sumnja pade na njih. Izvođeni su na gubilište jedan po jedan, a dželati su im sjekli glave. Kad je došao red na posljednjeg, sedmog derviša, paša mu reče: „Priznaj da ste vi ukrali blago i sve ću ti oprostiti“.

Onda taj derviš, koji se zvao Hasan, zamoli pašu da i njega posiječe kao i njegove drugove, a on će mu kazati ko je ukrao novac. Paša mu obeća, a Hasan reče da su krađu izvršili neki trgovci iz Pljevalja. koji na konjima u vrećama zobi, nose blago u Višegrad. Upozori pašu da je veliki griješnik jer je pogubio šestoricu nevinih, svetih ljudi, a nije vidio kako su se moleći hvatali u zlatne legende krv njegovih drugova.

Paša, onda, prema obećanju posiječe i njega, a na mjestu njihove pogibije podiže im zajedničko turbe. Kradljivca je potjera stigla upravo na mostu preko Drine kod Višegrada, na samoj granici vilajeta.