Europski parlament je, ogromnom većinom usvojio amandman kojim poziva izvršni i nadležni organ EU da uvede sankcije Dodiku, vlastima u entitetu Rs i njegovim saradnicima. Veoma značajna politička poruka i podrška državi Bosni i Hercegovini, posebno jer su glasale neke političke stranke od kojih se to nije očekivalo.

"Naša Stranka" nije propustila priliku da se pohvali kako je to, između ostalog, rezultat upravo njihovih lobiranja. Što svakako nije tačno, ali nije za neku osudu, navikli smo od njih da love u mutnom. Međutim, to je manje važno od količine neznanja koje dolazi iz ove stranke na samo jednoj temi, neznanja koje je opasno:

Kao što vidite na 1. slici u saopštenju koje je prenijelo "Oslobođenje" pozvali su "Vijeće Europe" da implementira predmetne sankcije. Problem je to što Vijeće Europe nema nikakve veze sa Europskom unijom. To je potpuno druga organizacija, koje je i sama Bosna i Hercegovina član.

Kao što vidite na 2. slici na Twitteru su bili nešto bliži. Tačnije, pozvali su "Europsko vijeće" da implementira sankcije.

Zašto bliži? Zato što Europsko vijeće zaista jeste organ EU. Međutim, ovaj put pogriješili su organ. Nadležan organ je zapravo Vijeće EU, koje čine ministri zemalja članica u ovisnosti od teme o kojoj se raspravlja. U konkretnom slučaju to je Vijeće EU za vanjske poslove, a koje razmatra sankcije; to je tijelo ministara vanjskih poslova kojim trenutno predsjedava Francuska.

U saopštenju koje prenosi "Oslobođenje" pohvalili su se kako je amandman u Europskom parlamentu podržala grupacija ALDE (iako ga ona nije predložila), a koja je kako kažu treća po snazi u Europskom parlamentu - čija su i oni članica.

Slabo je to članstvo dok ne znaju da ALDE nije treći Klub po snazi, nego se taj Klub zove "Renew Europe" - a ALDE je jedna od grupacija koja čini taj Klub. Da li je opet bilo ono kako kaže Forto - predsjednik Njihove stranke: "Nije fer, nisam spreman..."