Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u proceduru Zakon o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Tim je prijedlogom predviđeno brisanje člana 25, tačke 7. postojećeg zakonskog rješenja, kojom se od plaćanja PDV-a izuzima djelatnost organiziranja igara na sreću.

U obrazloženju prijedloga ističe se da je način oporezivanja igara na sreću u odnosu na druga dobra i usluge koje su predmet oporezivanja nepravičan i neodrživ, te da je neprihvatljivo da se po jednakim stopama oporezuju osnovni prehrambeni proizvodi, medicinska oprema i lijekovi ili školski pribor, a da igre na sreću ostanu oslobođene od plaćanja PDV-a.

S obzirom na to da PDV plaća krajnji potrošač, u ovom slučaju onaj koji uplaćuje novac za klađenje, a stopa PDV-a u BiH je 17 posto, država bi na ovaj način ubrala pozamašnu sumu novca.

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, samo u ovom entitetu u 2019. godini, dakle prije pandemije, građani ovog entiteta uplatili su kladionicama 1,7 milijardi maraka za klađenje, istovremeno su ostvarili dobitke u ukupnom iznosu oko 1,5 milijardi maraka. U ovom slučaju, iako to još nije precizirano, trebale bi se oporezivati uplate, odnosno onih 1,7 milijardi maraka. Prema tome, država bi ubrala, samo na području Federacije BiH, 289 miliona maraka. Taj bi iznos mogao narasti na oko 400 miliona maraka godišnje računajući i uplate iz Republike srpske. U ovaj izračun nisu uračunate i druge igre na sreću, što bi u konačnici povećalo iznos prikupljenog novca.