Udruženje "Svjedoci svog vremena" sutra će od Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992–1995 krenuti na deseti "Marš mira Sarajevo - Nezuk - Srebrenica", pod nazivom "Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija".

Pohodit će osmodnevni put dug više od 280 kilometara koji će prepješačiti u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od skoro 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Jedan od organizatora Marša mira Muhamed Papić kazao je za Fenu da su, poštujući sve epidemiološke mjere, i ove godine odlučili ograničiti broj učesnika.

"Ukupno 18 učesnika iz svih dijelova BiH i prijatelja iz Turske, krenut će 3. jula iz Sarajeva prema Potočarima", istakao je Papić.

Kaže da pohod organiziraju u znak sjećanja na nevino ubijene građane iz Srebrenice, ali i one iz mjesta koje će posjećivati na tom putu.

"Cilj je jasan, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH. Također, želimo poslati poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti", poručio je.

Prema planu, učesnici će u subotu noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jelovo brdo te će u srijedu, 7. jula, stići u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom Maršu mira Nezuk - Potočari 2021.

"Nadamo se da ćemo na ovaj način doprinijeti jačanju osjećaja zajedništva, pripadnosti, odgovornosti i povezanosti te odati počast nevino ubijenim, podsjetiti te dati svoj skromni doprinos da se ne dozvoli zaborav i da se nikada i nikome više ne dogodi genocid", istakao je Papić.

Zahvalio je svima koji su prepoznali njihov trud i pomogli u organizaciji tog zahtjevnog projekta.

"Zahvaljujemo se kompaniji BH Telecom, SOS Bihać, PD Ozren, PD Smolin, PD Javorje kao i našim dugogodišnjim domaćinima, porodicama Sarajlić u Jelovom brdu i Muharemović u Međeđi", zaključio je Papić.