Ministri su jednoglasno usvojili odluku koja se tiče nacrta osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda/plinovoda "Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske" na pravcu Zagvozd (Hrvatska) - Posušje (BiH) - Novi Travnik sa odvajanjem za Mostar.

Ukratko, južna interkonekcija treba biti alternativa za ruski ga si odnosi se na uvoz gasa iz Azerbejdžana. Ono što je izazvalo mnogo polemike jeste ideja da se zakonski omogući formiranje posebnog preduzeća kojeg bi osnovala dva hercegovačka kantona, čime bi se zaobišla federalna kompanija BH-Gas.

Također, na sjednici je usvojen i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda/plinovoda "Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije" na pravcu granica Srbija - Bosna i Hercegovina - Bijeljina - Banja Luka - Prijedor - Bosanski Novi.

Na istočnoj interkonekciji, koja bi trebala biti nova ruta za ruski gas insistira vlast iz Rs-a.

Pored interkonekcija, Vijeće ministara je na ovoj sjednici usvojilo još dvije važne odluke i to one koje se odnose na Nacrt zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine.

"Što se tiče interkonekcija, mislim da BiH mora razviti sistem plinovoda osiguranjem novih pravaca i ta je potreba i više nego opravdana. Sve što se odnosi na takve prioritete da su to prioriteti BiH, ne vidim nijednog razloga da bi neko imao nešto protiv takvih projekata. Svako od nas ima obavezu poštovati Ustav. Kada je u pitanju donošenje Zakona o gasu, mi zaključak još nismo dobili od Predsjedništva. Što se tiče donošenja zakona to je nadležnost entiteta i mislim da se sve institucije trebaju pridržavati nadležnosti Bosne i Hercegovine", naglasila je Krišto.

Također, naglasila je kako Bosna i Hercegovina ima mnogo jasniju situaciju kada je riječ o Istočnoj interkonekciji nego što je to slučaj za Južnu.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović izjavili su kako neće podržati ove projekte.

"Oni mogu govoriti šta god hoće, kad je riječ, a pošto je riječ o međunarodnim ugovorima, sve završava na Predsjedništvu.
Željko Komšić je pojasnio da, iako se svako pitanje tiče svakoga u Bosni i Hercegovini, Istočna interkonekcija, za koju se govori da će povećati zavisnost od Rusije, ide samo u Rs te da to nema veze s Federacijom. Međutim, Južna interkonekcija je komplikovaniji problem.

"Ne bi ona bila problem da se radi onako kako je dogovoreno jer je dogovoreno da BH-Gas radi taj posao. U međuvremenu HDZ je u jednom kantonu napravio preduzeće koje treba da preuzme taj posao bez zakonskog uporišta. Zato kažem zaustavite se, dajte državni zakon o gasu. Slažem se da treba raditi diverzifikaciju izvora snabdijevanja, ali ovamo odbijamo da ta Istočna interkonekcija dovede gas u Rs, a od mene traže da isto takvo pravo isporučim Zagrebu i Draganu Čoviću za snabdijevanje ovog centralnog dijela BiH, odnosno najvećeg potrošača u BiH, a to je Sarajevo, dio ekonomije u Visokom i Zenica", rekao je.